Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

PSD: több mint 170 ezer munkavállalónak nőtt a jövedelme

PSD: több mint 170 ezer munkavállalónak nőtt a jövedelme Románia

Eddig 173.743 munkavállaló részesült nettó jövedelmének 200 lejes növelésében június 1-je után, amikor hatályba lépett az a rendelkezés, miszerint a minimálbér önkéntes emelése esetén ez a plusz összeg adómentes a munkaadó számára – jelentette be kedden a Szociáldemokrata Párt (PSD).

„Az intézkedés része a PSD Támogatás Romániának elnevezésű programjának, célja segíteni az üzlei szféra munkáltatóit az alacsony bérek emelésében, és így alkalmazottaik megtartásában, hogy a jelenlegi nagyon nehéz gazdasági helyzetben megakadályozzák a munkaerő elvándorlását Romániából” – olvasható a párt Agerpres-hez eljuttatott közleményében.

Emlékeztetnek ugyanakkor: a programban szerepelt az a javaslat is, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban is az építőiparban használt modellt alkalmazzák, és ennek eredményeként több mint 230.000 munkavállaló részesült az ágazati minimálbér 3000 lejre való emeléséből, valamint az adó- és járulékcsökkentésekből.

A szociáldemokraták úgy gondolják, ezek az intézkedések a kisjövedelmű munkavállalóknak életfontosságúak az infláció és az európai energiaválság előidézte nehézségek leküzdésében.

„Emiatt a PSD véleménye szerint a román kormánynak már 2023. január 1-jétől alkalmaznia kellene az európai minimálbérről szóló uniós irányelv ajánlásait, hogy a romániai minimálbér elérje a havi 3000 lej körüli összeget” – fogalmaznak a szociáldemokraták.

(forrás: Agerpres, fotó: Gábos Albin)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük