PSD: a megyeitanács-elnökök közvetlen megválasztásával “visszaadjuk a hatalmat a polgároknak”

PSD: a megyeitanács-elnökök közvetlen megválasztásával “visszaadjuk a hatalmat a polgároknak” Románia

A demokratikus elveknek ellentmondó, populista hozzáállást tanúsít Klaus Johannis államfő a megyei tanácsok elnökeinek közvetlen megválasztásáról hozott sürgősségi rendelet kapcsán – véli a Szociáldemokrata Párt (PSD).

A PSD hétfő esti közleményében rámutat, az elnök által bírált rendelet voltaképpen megvonja a hatalmat a pártoktól és visszaadja azt a polgároknak.

“A megyei tanácsok elnökeit ezután közvetlenül az állampolgárok fogják megválasztani, nem a zöld asztalnál, a pártok közötti alku nyomán döntenek a személyükről, ahogyan ez eddig történt. Következésképpen az államfőnek az intézkedéssel kapcsolatos álláspontja ellentmond a nemrég megtartott referendumnak, amelynek kapcsán azt hangoztatta, hogy az állampolgároké kell hogy legyen az utolsó szó” – fogalmaznak a közleményben.

A szociáldemokrata alakulat szerint teljességgel alaptalanok az államfő által az intézkedés ellen felhozott érvek. A PSD “nevetségesnek” nevezi azt az érvet, miszerint azért nem indokolt a megyei tanácsok elnökeinek közvetlen megválasztása, mert “egy megyének nincs népe”. “Ha ugyanezt az érvet alkalmaznánk a polgármesterekre is, kiderülne, hogy őket sem közvetlenül kellene megválasztani, hiszen ‘egy településnek nincs népe’, ami nyilván abszurdum” – áll a közleményben.

Cáfolja az alakulat az államfő ama kijelentését is, miszerint a PSD játék közben változtat a szabályokon. “Éppen ellenkezőleg: azért fogadtuk el sürgősségi rendelettel az intézkedést, hogy tartsuk tiszteletben a Velencei Bizottság ajánlását, miszerint a választásokat érintő bármely módosítást a soron következő választások előtt legalább 12 hónappal kell elvégezni. Így a pártoknak és a potenciális jelölteknek elegendő idejük lesz felkészülni a jövőre esedékes önkormányzati választásokra” – nyomatékosítják.

A PSD szerint irreleváns Johannis azon érve is, miszerint a megyei tanácsok elnökeiről nem tesz említést az alkotmány. Egyetlen olyan rendelkezés sincs az alaptörvényben, amely tiltaná, hogy választásokat tartsanak e tisztség elnyerésére – állítják.

A nagyobbik kormánypárt közleményében azt is leszögezi, hogy a törvénymódosítást nem saját indíttatásból kezdeményezte a PSD, hanem 29 megyeitanács-elnök igénylésére. A 29 elöljáró között nemzeti liberális pártiak is vannak, például a Fehér, az Arad, a Brassó, a Szeben, a Călăraşi vagy a Suceava megyei tanács elnöke – sorolja a közlemény.

Klaus Johannis elnök szóvivője, Mădălina Dobrovolschi a Cotroceni-palotában adott hétfői sajtónyilatkozatában azt mondta, a választási törvény sürgősségi kormányrendelettel történő módosításával a miniszterelnök valójában a Szociáldemokrata Párt “báróinak” kedvez.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.