Hirdetés
Hirdetés

Pozitívan véleményezte az EP szakbizottsága a román biztosjelöltet

Pozitívan véleményezte az EP szakbizottsága a román biztosjelöltet Románia

Pozitívan véleményezte az Európai Parlament közlekedési és idegenforgalmi bizottsága (TRAN) Adina Vălean jelölését a közlekedési portfólióra – tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget az EP-hez közel álló források.

Hirdetés
Hirdetés

Marian-Jean Marinescu román EP-képviselő a Facebookon közölte, hogy a TRAN-bizottság 36 tagja támogatta szavazatával Vălean jelölését.

A források szerint Adina Vălean jelölését az Európai Néppárt (EPP), a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), az Újítsuk meg Európát (Renew Europe), az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR), és az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal képviselőcsoport képviselői támogatták, míg az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport ellene szavazott, a Zöldek pedig további információkat igényeltek.

2030-ra felére kell csökkenteni a közúti balesetek számát az Európai Unióban

A meghallgatáson Adina Vălean úgy nyilatkozott: 2030-ra felére kell csökkenteni a közúti balesetek számát az Európai Unióban, és ő minden erejével azon lesz, hogy ezt a célt elérje.

Az illetékes szakbizottságban zajló meghallgatásának mintegy 15 perces bemutatkozó részében Vălean aggasztónak nevezte, hogy az EU-ban évente 25.000 halálos áldozatot szednek a közúti balesetek, és kijelentette, hogy ezt a számot 2030-ra a felére kell csökkenteni.

Adina Văleantól azt kérdezte a néppárti Sven Schulze, milyen kezdeményezéseket lát jónak a környezetvédelmi egyezménnyel kapcsolatban, és tervez-e a gyéren lakott régiókkal kapcsolatos intézkedéseket.

A román biztosjelölt azt felelte, az egyezmény keretében az összes fél bevonására, integrált megközelítésre lesz szükség. “Ha csökkenteni akarjuk a szén-dioxid-hatást, a kombinált szállításba kell befektetnünk. A távoli térségek nagy odafigyelést igényelnek, mert az ott élő emberek a kapcsolódás lehetőségétől függenek. Szükség van a hálózatok befejezésére, csatlakoztatnunk kell a kikötőket, a regionális repülőtereket, de anélkül, hogy megdupláznánk a struktúrákat” – jelentette ki Vălean.

A Renew Europe frakciót képviselő José Ramon Bauza Diaz EP-képviselő érdeklődésére válaszolva a román biztosjelölt azt mondta: szeretné, ha sikerülne túllendíteni a holtponton az egységes európai égbolt (SES) projektjét. A zöldeket képviselő Ciaran Cuffe ezzel kapcsolatban arra volt kíváncsi, a közlekedési biztosi székre pályázó jelölt támogatja-e “a szennyező fizet”-elvet. Adina Vălean erre azt felelte, hogy 2020 végéig kidolgozza a hatékony és fenntartható mobilitás stratégiáját. “A pénzügyi keret projektjei esetében tízből nyolc tervezet környezetvédő, tehát a jó úton vagyunk” – vélekedett, hozzátéve, elérendő célkitűzésnek tartja például, hogy az áruszállítás zömében vasúton történjen.

“Nem azt állítom, hogy kevesebb légi járatra van szükség, de a rendszert hatékonyabbá kell tenni” – szögezte le.

Az S&D-t képviselő Johan Danielsson a szállítási ágazat dolgozóinak munkakörülményeivel kapcsolatos tervekről érdeklődött. “Tudom, hogy nincs megfelelő számú munkaerő, és attól tartanak, hogy az innovációból eredő változások veszélyeztetik munkahelyeiket. Az EU alapjaiból kell fedeznünk a szakmai átképzés költségeit, és el kell magyaráznunk az embereknek, mi történik, hogy ne féljenek” – felelte Adina Vălean.

A meghallgatás során 25 egyperces kérdést tesznek fel az európai parlamenti képviselők, minden kérdésre két percben válaszolhat a jelölt. Kiegészítő kérdésre is lehetőségük van a meghallgatást végző EP-képviselőknek, ez maximum egyperces lehet, a választ pedig szintén egy percbe kell tömöríteni.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük