Hirdetés
Hirdetés

Portugália és Románia katonai együttműködését méltatta a két államfő a caracali kiképző központban

Portugália és Románia katonai együttműködését méltatta a két államfő a caracali kiképző központban Románia

Portugália és Románia kiváló katonai együttműködését méltatta Marcelo Rebelo de Sousa portugál és Klaus Iohannis román államfő kedden Caracalvan, ahol közösen látogatták meg a dél-keleti többnemzetiségű NATO-dandár kiképző központját.

A dél-romániai városban teljesít szolgálatot – román és észak-macedón csapatokkal közösen – a portugál szárazföldi erők egyik kontingense.

De Sousa a katonákhoz intézett beszédében kiemelte: Portugália a nemzetközi missziókba küldött katonái révén szolidaritását fejezi ki észak-atlanti partnereivel, olyan körülmények között, amikor az Ukrajna elleni “brutális, elfogadhatatlan orosz invázió” komolyan fenyegeti egész Európa stabilitását és biztonságát.

Minden, ami az Észak-atlanti Szövetséget aggasztja, az Portugáliát is aggasztja: ezért küld katonákat a nemzetközi jelenlét megerősítése érdekében a NATO keleti szárnyára, Romániába – mutatott rá a portugál államfő. De Sousa szerint országának kiváló a katonai együttműködése Romániával, amit az utóbbi években a közös légtérvédelmi járőrözéssel, közös kiképzésekkel, az együttműködési képesség fokozását, és a készenlét növelését célzó közös gyakorlatozással mélyítettek el.

A román elnök köszönetet mondott a NATO keleti szárnya védelmét és elrettentő képességét erősítő portugál katonai jelenlétért, amely szerinte a védelmi szövetség összetartását és eltökéltségét bizonyítja az Ukrajna elleni orosz invázió közepette. Iohannis külön megköszönte a román légierő korszerűsítéséhez nyújtott portugál segítséget, arra utalva, hogy országa Portugáliától vásárolta első F-16-os harci repülőgépeit, a román pilóták kiképzéséről pedig a portugál légierő gondoskodott.

Románia ugyanakkor támogatja a NATO déli szárnyának védelmét és elrettentő képességét erősítő intézkedéseket is, a szövetség teljes területének 360 fokos védelméről szóló koncepció alapján – hangoztatta a román államfő.

forrás: MTI

fotó: presidency.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük