Felhívás!

Pontosításokat közöltek a hatóságok az eddig kiadott katonai rendeletekkel kapcsolatban

Pontosításokat közöltek a hatóságok az eddig kiadott katonai rendeletekkel kapcsolatban Románia

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS), a beérkező kérdésekre válaszolva, több pontosítást tett közzé szerdán az eddig kiadott katonai rendeletekkel kapcsolatban.

A 16 és 18 év közötti kiskorúak maguk tölthetik ki a felelősségnyilatkozatukat

A 16 és 18 év közötti kiskorúak maguk tölthetik ki és írhatják alá felelősségnyilatkozatukat, azzal a feltétellel, hogy betartsák az egyéni közlekedésre vonatkozó előírásokat, és ne vegyenek részt csoportos spottevékenységeken.

A 16 évnél idősebb fiataloknak, ha kilépnek az utcára, maguknál kell hordaniuk személyi igazolványukat.

A 16 évnél fiatalabb gyerekek szülői vagy gyámfelügyelettel, vagy ezek belegyezésével közlekedhetnek, de azt ajánlják, hogy ezen kijárások számát minimalizálják.

A gépkocsival történő szállítás körülményei

A GCS közleménye szerint “indokolt esetben”, ha például nem működik a közszállítás, esetleg több autóbuszt, metrót kell váltani, vagy bármi más okból a fertőződés esélye nagyobb, akkor – kitöltött felelősségnyilatkozattal – a férj/feleség elviheti gépkocsival munkába a feleségét/férjét.

A 65 éven felüliek számára azt ajánlják, hogy kerüljék, hogy ezt a 11-13 órás perióduson kívül tegyék meg. Ugyancsak azt ajánlják, hogy ha gondozás vagy felügyelet céljából költöztetnek egyik helyről a másikra 65 évnél idősebb személyt, akkor ezt lehetőleg 11 és 13 óra között tegyék meg.

Felmerült az is, hogy szállítható-e egy járműben háromnál több személy. A GCS megjegyzi, hogy a három személynél nagyobb csoportokat a gyalogos közlekedésben tiltották meg, ez nem vonatkozik a közszállításra, de itt is fizikai távolságtartásra szólítják fel az utasokat.

A “piros zónákból” repülővel érkezőket nem vihetik haza a reptérről gépkocsival a hozzátartozók

A “piros zónákból” repülővel érkezőket nem vihetik haza a reptérről gépkocsival a hozzátartozók, rokonok, vagy barátok, mert ezeknek hatósági karanténba kell vonulniuk.

Akik a “sárga zónából” jönnek, azoknak lakhelyi elkülönítésbe kell vonulniuk, ami azt jelenti, hogyha egy családtagja jön utána a reptérre és hazaviszi gépkocsival, akkor őneki is elkülönítésbe kell vonulnia.

A szakmai érdekből megtett utazásoknak nincs idő- és távolságkorlátjuk

A szakmai érdekből megtett utazásoknak nincs idő- és távolságkorlátjuk.

A GCS az operatőrök és fotósok példáját hozza fel, akiknek esetleg több nap alatt, több településre kell elmenniük, hogy munkájukat végezzék. Mindez megtehető szolgálati igazolvánnyal és a munkáltató által kiállított felelősségnyilatkozattal – magyarázza a GCS.

Szakmai ügyekben, előre kitöltött felelősségnyilatkozattal közlekedhetnek az egyéni vállalkozások tulajdonosai, a családi vállalkozások tagjai, a szabadfoglalkozású szakemberek és a mezőgazdasági tevékenységet folytató személyek is – emlékeztet a GCS.

Milyen távolságra korlátozzák a kijárást és milyen indokkal lehet kijárni?

Ami a munkába járást illeti: a 3-as számú katonai rendelet kimondja, hogy el lehet menni a lakhelytől a munkahelyig, és ezt nem szűkíti egyetlen településre. Ennek feltétele, hogy az illető személy magánál hordja a munkahelyi igazolványát és a munkáltató által vagy saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot.

Ha szakorvoshoz kell menni, szintén nincsenek távolsági korlátok, de azt ajánlják, hogy előzetesen tájékozódjanak arról, mikor rendel az orvos.

A vásárlással kapcsolatban az áll, “ajánlatos”, hogy az emberek a lakhelyükhöz legközelebb eső üzletben vásároljanak.

Ugyancsak távolsági megszorítások nélkül (akár más városba, településre is) közlekedhetnek azok, akik idős embereket gondoznak, élelmet vagy gyógyszert visznek nekik.

Ami a fizikai aktivitást illeti a GCS ismét hangsúlyozza, hogy a fizikai és sporttevékenységeket a lakóhely körül kell végezni, nem pedig parkokban, játszótereken, sportpályákon. A rendelet külön megtiltja a csoportos fizikai tevékenységeket. A házi kedvencek napi sétáltatása szintén csak a lakóhely körül engedélyezett.

Ami a mezőgazdasági termelőket illeti, a korlátozások logikája az, hogy csökkentse az emberek közötti személyes kontaktust, ezért azt ajánlják, hogy – lehetőség szerint – minél kisebb távolságot tegyenek meg a termelők.

A gépkocsik időszakos műszaki vizsgájának és kötelező felelősségbiztosításának érvényessége nem hosszabbodik meg a szükségállapot alatt

A gépkocsik időszakos műszaki vizsgájának (ITP) és köztelező felelősségbiztosításának (RCA) érvényessége nem hosszabbodik meg a szükségállapot ideje alatt.

Az ITP-állomások működnek, kitöltött felelősségvállalással a gépkocsi előállítható műszaki vizsgára – magyarázza a GCS.

A felelősségbiztosítás érvényességének határideje szintén nem hosszabbodik meg. RCA-t akár online is kötni lehet – emlékeztet a kommunikációs csoport – ezért ez ügyben elmenni egy irodába nem számít halaszthatatlan sürgősségnek.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 2., 9:12
  ÉRTÉKELÉS: 22

  Es ha a lakhelyedhez eso legkozelebbi uzletben nem talalsz kekszeszt, lisztet, elesztot vagy egyeb elelmiszert, akkor hogy ne menjel el a tavolabbi uzletekbe. Hiszen egy csomo minden hianycikk legtobbszor, mikor az ember keresi. Ilyen hulye es meggondolatlan torvenyekkel csak megnehezitik a lakossag dolgat. Miert nem szervezi meg lakcimek szerint a roman allam a lakossag otthoni ellatasat elelmiszerekkel es fertotlenitoszerekkel, hogy ilyesmikert ne kelljen kijarkalni ?! Csak a munkaba, a patikaba, a mezogazdasagi munkalatokra, temetesre, orvoshoz es idosek gondozasara es ezek elelmiszerrel valo ellatasara lehessen kimenni. De ez csak akkor lephessen ervenybe miutan az allam minden egyes allampolgart ellat elelmiszerrel sajat otthonaban ! Mert hiaba noveljuk a bunteteseket, ez nem fogja megallitani a jarvany terjedeset ! Nem eleg az ,hogy felelemben es rettegesben elunk, meg azzal fenyegetik a becsuletes allampolgart, hogy ha nem fizeti ki a csillagaszati osszegu 2.000-10.000 lejes buntetest, akkor elkobozzak a tulajdonaban levo javait. Nektek elment az eszetek?! Ebbol hamarosan neplazadas es forradalom lesz. Nem eleg az, hogy az allam semmivel nem segiti az otthon uloket, akiknek mar igy is fogytan van a penzuk ,sem elelmiszerrel sem gyogyszerekkel sem fertotlenitoszerekkel, meg pofatlanul fenyegetozik es terrorizalja a nepet ! Es a roman hataron tovabb engedi be a fertozotteket !!! Jol kerdezte itt valamelyik hozzaszolo a tegnap. hogy hany faskocsit buntettetek meg, hiszen “stare de urgenta” van?! Vagy talan a fatolvajok kivetelek a szabalyok alol ?!

 • User
  Dátum: 2020. április 7., 10:10
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Kezelhetőek-e a különleges helyzetek ? Az én kiskutyám nálam is öregebb pedig a 77 év sem semmi. Nyilván az állatoknál is könyörtelenül jelentkeznek az öregség tünetei, betegségei. Ki tudja megmondani hogyan tudja kibírni a kiskutyám este 9-től déli 11-ig illetve déli 13-tól este 20 óráig, magyarán mondva pisiiés és kakálás nélkül. Az elmúlt 17 év alatt megtanulta a szobatisztaságot szigorúan betartani. Beszereztünk leteríthető nedvszívó kutyapelenkát, mire rászoktattuk, a stressz miatt kisméretü epilepsziát sikerült provokálni neki. De !!! Ha ébren vagyunk a tömbházlakásban, nem végzi el semmilyen dolgát, Kétségbeesetten kérezkedik ki és vinni kell hajnalban, reggel, délben, délután és éjjel is. Rettegek mikor kapnak el éber rendőreink és lesz-e belőle bünti !

  • User
   Dátum: 2020. április 7., 12:25
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Tessek figyelmesebben elolvasni a szabalyozast!! A kutyust , szuksegleteinek fuggvenyeben , ki lehet vinni dolga vegeztere. Nemcsak 11-13h kozott hanem maskor is. Bar erre nem kernek kulon nyilatkozatot, a rend orei eberseget lecsillapitando , legyen egy kezzel irott nyilatkozat is amiben feltunteti a kijaras okat. Ne hagyja szenvedni a kutyust , o igazan , nem erdemli meg!!

   • User
    Dátum: 2020. április 7., 20:35
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Köszönöm a választ és a figyelmeztetést. Ha nem írtam elég érthetően pótolom ezen hiányosságomat, közlöm 77 éves vagyok 12-vel több mint 65.