Felhívás!

Több uniós ország aggodalmát fejezte ki a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar törvény miatt

Több uniós ország aggodalmát fejezte ki a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar törvény miatt Külföld

Több uniós ország – Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország, valamint Svédország –  szerda este  közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a magyar parlament által elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény miatt. A nyilatkozat az egyes országok  külügyminisztériumainak honlapján jelent meg.

“A jelenlegi, példa nélküli helyzetben jogszerű, hogy a tagállamok rendkívüli intézkedéseket hozzanak polgáraik védelme és a válság leküzdése érdekében” – fogalmazott a nyilatkozat.

A szóban forgó országok ugyanakkor “mélységes aggodalmukat” fejezték ki a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok bizonyos intézkedések elfogadásából fakadó megsértésének kockázata miatt.

Hangsúlyozták, a rendkívüli intézkedéseket a feltétlenül szükséges intézkedésekre kell korlátozni,  azoknak arányosnak és átmeneti jellegűeknek kell lenniük. Az intézkedéseket rendszeres ellenőrzésnek kell alávetni, és tiszteletben kell tartaniuk az említett elveket, valamint a nemzetközi jogi kötelezettségeket. A rendkívüli intézkedések nem korlátozhatják a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságát – húzták alá.

“Közösen kell leküzdenünk a válságot, amelynek folyamán közösen kell megőriznünk az európai alapelveket és értékeinket. Ezért támogatjuk az Európai Bizottság azon kezdeményezését, hogy figyelemmel kíséri a rendkívüli intézkedéseket és azok alkalmazását az unió alapvető értékeinek fenntartása érdekében. Arra szólítjuk fel az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsát, hogy szükséges esetben  tuzze fel a kérdést napirendjére” – állt az említett uniós országok közös nyilatkozatában.

Tusk: az EPP-nek felül kell vizsgálnia eddigi álláspontját a Fidesz tagságáról

Az Európai Néppártnak (EPP) felül kell vizsgálnia eddigi álláspontját a Fidesz tagságáról – jelentette ki Donald Tusk, az EPP elnöke a pártcsalád tagjainak írt nyílt levélben szerdán.

A néppárti vezető levelében azt írta, a rendkívüli helyzetre vonatkozó jogszabályokat a koronavírus okozta járvány indokolja. Azokra szükség van még a demokrácia korlátozása árán is, azonban nem engedhető meg, hogy visszaéljenek velük. Kijelentette: a rendkívüli intézkedéseknek a koronavírus-járvány megfékezését kell szolgálniuk, nem pedig a kormányok hatalmának kiterjesztését állampolgáraik felett.

„Politikailag rendkívül veszélyes és erkölcsileg elfogadhatatlan a világjárványt állandó vészhelyzet kihirdetésére használni” – szögezte le. Tusk szerint ez az oka annak, hogy számos aggály vetődött fel a magyarországi helyzettel kapcsolatban. Sokak szerint ugyanis túlzóak a vészhelyzeti szabályok, de legfőképp azért, mert hogy azokat időkorlát nélkül vezetik be.

„Sokan Önök közül nem egyeztek bele a Fidesz kizárásába a politikai családunkból, annak ellenére sem, hogy bírálták Orbán politikáját a korábbi döntései miatt” – fogalmazott Tusk.

Jelenleg legfontosabb feladat a járvány megfékezése, azonban hamarosan eljön az ideje, hogy a pártcsalád felülvizsgálja a Fidesz tagságával összefüggő álláspontját – írta levelében Donald Tusk.

Az EPP politikai közgyűlése 2019. március 20-án a néppárt elnöksége és a Fidesz megegyezése alapján döntött a Fidesz tagságának felfüggesztéséről a párt kritikus álláspontja és a pártcsalád alapvető értékeinek állítólagos megsértése miatt. Arról is határoztak, hogy megvizsgálják a magyarországi helyzetet és a Fidesz tevékenységét.

A pártcsalád február elején tartott brüsszeli politikai gyűlésén arról döntött, hogy folytatódik a párbeszéd az Európai Néppártban (EPP) a Fidesz tagságával kapcsolatban felvetődött kérdésekről, és érvényben marad a párt tagságának önként vállalt felfüggesztése is. A felfüggesztés és a párbeszéd folytatásának határidejéről nem esett szó.

Von der Leyen is aggodalmát fejezte ki

Aggodalmát fejezte ki a koronavírus-járvány okán hozott magyar intézkedések miatt az Európai Bizottság elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Ursula von der Leyen úgy fogalmazott, hogy különösen aggasztják a magyarországi rendelkezések. Bejelentette: a testület megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az uniós bizottság elnöke érthetőnek nevezte, hogy a tagországok rendkívüli intézkedéseket hoznak az egészségügyi krízis leküzdésére, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy egy részük “túl messzire megy”.

Aláhúzta, hogy az intézkedéseknek szükségesnek és arányosnak kell lenniük, érvényességüket korlátozni kell, “nem tarthatnak határozatlan ideig”.    

A kormányoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az intézkedéseket rendszeresen ellenőrizzék – emelte ki.

Ursula von der Leyen elmondta, hogy a biztosok szerdai tanácskozásán áttekintették a tagországoknak a rendkívüli helyzet orvoslására hozott intézkedéseit, köztük – mint kiemelte – megvizsgálták a magyarországi helyzetet is.

Az uniós bizottság további, rendszeres vizsgálatoknak fogja alávetni a tagállami intézkedéseket – tette hozzá a bizottság elnöke.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 2., 11:06
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Csak ne aggodalmaskodjanak , hanem vigyázzanak saját országuk állampolgáraira – az ők állampolgáraik sokkal rosszabb helyzetben vannak – Hajrá Magyarország !! – szeretném ha minden ország legalább annyira gondoskodna , védelmezné állampolgárait, példaszerű az intézkedésük .

  • User
   Dátum: 2020. április 2., 15:00
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Lássuk mi a fontos, sürgős:
   – városfejlesztési törvény módosítása, hogy ne lehessen megtiltani a Városliget megváltoztatását
   – ingatlanokat ajándékoznak alapítványoknak és egyházaknak
   – 5-ből 3 embert a minisztérium nevezne ki a színházak felügyelőbizottságába
   – megtiltják a nemváltoztatást
   – titkosítják a Budapest-Belgrád vasútfelújítási projekt szerződéseit, melyet kínaiak finanszíroznak

   Mindezt sürgősen, mert fontos a vírus elleni küzdelemben.
   A teszteléssel pedig pont úgy bénáznak, mint máshol, és ott is most hoztak haza 350 embert Tirolból, tesztelés nélkül.

  • User
   Dátum: 2020. április 2., 17:59
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Van egy kis különbség a két helyzet között.

   Románia: 30 napos szükségállapot, utána a parlament dönt a meghosszabbításáról, ahol (és most szerencsére) a kormánynak nincs többsége

   Magyarország: korlátlan ideig tartó szükségállapot, a parlament nem ellensúlyozza a kormányt és a kormány felosztathatja a parlamentet új választás kiírása nélkül, át veheti a hatalmat a polgármesterektől. Nem mondom, hogy Orbán ezt mind meglépi, de megteheti.

   Magyarország helyzete leginkább Izraelhez hasonlít.

   A.

 • User
  Dátum: 2020. április 2., 23:06
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Magyarország NEM védelmezi az állampolgárait, hanem nagy szarban hagyja. Ki kell venni a fejét a megalázkodó, kezcsókoló szerepből! S ne írjátok, hogy nem ez van, mert egy kicsi pénzt vetnek, s mindenki fut kezet csókolni, s nekik kurválkodni.
  A székely nép erős volt, amíg 1848-ban rákényszerítették, hogy vallja magát a magyar nemzet részének. S meg mindig nem tudjuk felemelni a fejünket,, s elutasítani ezeket, s megállni a saját labunkon. Mert meg tudnánk.

  • User
   Dátum: 2020. április 3., 11:08
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Milyen alapon követeled ,hogy Magyarország neked több pénzt’vessen oda’?Fizetsz te adót oda?Ha egyáltalán adót fizetsz valahol ,na ott követelőzzél!Ha nem ,akkor állj meg a.saját lábadon és bőcsködjél a kocsmában,mert ahhoz biztos értesz.Most Kézdin azt hiszem ,hogy Gábor Áron sír a főtéren, amikor meghallja hogy mi a véleményed az 1848 -as szabadságharcról.Ekkora baromságot honnan vettél?Még a legvadabb román történész sem írna ilyet!

 • User
  Dátum: 2020. április 3., 9:34
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ures szavak,semmi lenyegbevago!Most is azzal foglalkoznak az unios bolcsek,amivel nem kellene mert persze a fekete barany az ilyen helyzetben is fekete marad.Meg ,hogy sajto szadasag nincs Magyarorszagon???Romaniaba talan van?Jelen esetben megtiltottak a prefeturanak ,is nem,hogy a sajtonak,hogy helyi szinten Bukarest elott valami hirt is lekozoljon.De hat ez mint tudjuk sok esetben lehetetlen mert az informacio embertol-emberhez aramlik a virtualis vilagon keresztul.Most nem ugy vagyunk mint nagyapaink idejebe,hogy a fogsagbol hirtelen hazater a halottnak hitt csaladtag aki nem tudott magarol eletjelt adni.Es mi van azzal,hogy meghatarozatlan idore szol a korlatozas??Tan lehet tudni elore,hogy meddig tart a jarvany?Ha csokkenni fog a betegek szama biztosan jon azonnal a korlatozas enyhitese.Senkinek egy orszagnak sem jo ha az emberek otthon ulnek,mert a gazdasag lassa a karat.A magyarok mar dolgoznak azon,hogy milyen lepeseket tegyenek ennek erdekebe,hogy minel elobb a munkahelyek,a cegek,vallalkozasok beinduljanak.Romania,hogy all ezen a teruleten????Sehogy!!!De ok mindig tudtak,minden helyzetben ugyesen segget nyalni,aztan olukbe potyant a manna.Kurva szerencses nepseg lehetne mert ok nem kellett a tortenelem folyaman semmiert fizessenek,csak kaptak az ugyes fondorlatos hozzaallasuk fejeben es ez az orszak Europa egyik leggazdagabb orszaga kene legyen,ehhez merten a beka segge alatt vagyunk es mindent eladtak,erdot,uzemeket,gyarakat,foldeket,altalaj kincseket,kiraboltak a munkas nepet es meg most is azt teszik.Meddig lehet ezt csinalni?????Szpecialis nyugdijak ilyen sz….r helyzetben!!!Ezt kene az unio is ellemezze es,hogy hova mennek el azok a penzek amiket lehivnak ilyen-olyan befektetesekre,mert azok java resze a korrupt politikusok zsebebe vandorol.Ne Magyarorszaggal foglalkozzanak mert akadt egy ember aki eppen ellent mer mondani az Onok altal helyesnek hitt eszmeknek.Foglalkozzanak azokkal az orszagokkal amelyek mindenre rabolintanak azert,hogy kozelebb ferjenek a husos fazekhoz.

  • User
   Dátum: 2020. április 3., 12:50
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Amiért nem tudni mikor lesz vége, attól még nem ker korlátlan idejű korlátlan hatalmat adni senki kezébe. Senkiébe. 30 naponként újra lehet tárgyalni a helyzetet.

   Magyarország mostanig egyáltalán nem közölt helyi adatokat. Csak most kezdtek kicsit átláthatóbb jelentések jönni, míg itthon sokáig mindent pontosan jelentettek, a halottakat sokáig még pontosabban és úgy néz ki a sajtó nyomására újra lesznek részletes jelentések.

   Honnan veszed, hogy itt nem dolgoznak a jövőn? Senkinek nem jó, ha leáll a gazdaság, főleg a politikusoknak nem.

   Magyarországgal az a baj, hogy minden központosul, ez pedig nem fog jóra vezetni. Ritka az a politikus, aki vissza tudja fogni magát ilyen helyzetben, és kétlem, hogy Orbán erre képes. Sajnos vannak erre való régi és közelmúltbeli jelek. Ezért foglalkoznak vele.

   A.

   • User
    Dátum: 2020. április 3., 14:29
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Az a helyzet ,hogy az aktuális kormányoknak van KORMÁNYZATI felelőssége ,az ellenzék hangosan kibicel…könnyű a pálya.széléről focizni!Milyen diktatúra az ,ahol úgy lehet szidni a kormányt és az államfőt ahogy Romániában is ,de főleg Magyarországon.Miért is kellenne a az ORSZÁGGYÜLÉST-ez a hivatalos neve! 30 naponként összehívni ,hogy csépeljék a szalmát amikor mindenkinek fontosabb dolga van.Majd a végén elmondhatják melyek voltak a diktatórikus intézkedések .És akkor a nép dönti el a választáson ,hogy ki hazudott.

    • User
     Dátum: 2020. április 3., 17:58
     ÉRTÉKELÉS: 2

     Azért, mert így joga van nem összehívni egyáltalán és nem szervezni választásokat. Illetve úgy alakítani mindenféle ellenőrzés nélkül a gazdaságot, médiát és mindent, hogy senkinek esélye sem lesz másra szavazni. Gyorsan kell bizonyos esetekben lépni, pl. az egészségügy, közbiztonság, gazdaság és az emberek segítsége esetén? Igen. De ezzel nem szabad ezzel visszaélni. Mégis mi köze van az előző hozzászólásban leírt tervezeteknek a egészségügyi válsághelyzethez?

     A.

 • User
  Dátum: 2020. április 4., 12:52
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Még jó hogy az Ursula megtanított hogyan kell kezet mosni…ezt előzte már rajzfilmen bemutatták és szimbólikusan Pilátus is vagy 2000 évvel ezelőtt!Igaz az új frizurája kifogástalan volt…ennyi…ja ,és nincs isiásza.

 • User
  Dátum: 2020. április 4., 12:59
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Majdnem elfelejtettem…miközben Ursula kezeit mossa,az Örömódát /az EU.himnusza/ dúdolgatja!Nem kellett volna a toalettben beszerelni néhány rendőrautó megafont és azokat bömböltetni mint…na hol is volt?A kettő nagyon hasonlít ,nem?Eredmény: 00 !még egyszer 00!