Hirdetés
Hirdetés

Ponta a PSD köré építene új parlamenti többséget

Ponta a PSD köré építene új parlamenti többséget Románia

A bizalmatlansági indítvány megszavazása után javaslatot tesz a Szociáldemokrata Pártnak (PSD), hogy építsék vissza a parlamenti többséget a PSD köré, amelyből azonban hagyják ki Viorica Dăncilát, Mihai Fifort és társaikat – jelentette ki hétfőn Victor Ponta, a Pro Románia elnöke, aki hozzátette: feljegyzett noteszébe néhány kormányfőjelöltet, akik alkalmasak, tapasztaltak, és nincs pártkönyvük.

Hirdetés
Hirdetés

Meglátása szerint a hiúság nem engedné meg, hogy a miniszterelnök-jelölt a PSD vagy Pro Románia soraiból kerüljön ki, de egy külső személy vezetésével létrehozható egy baloldali többség, amely “megtegye azt, amit 2016-tól nem tettek meg”.

“Ha erre nem kerül sor, ha a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetésével alakul kabinet, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és nem tudom még kinek a támogatásával, akkor ránk ne számítsanak” – mondta Ponta.

A Pro Románia vezetője szerint, a szavazás után felálló új kormány legfontosabb feladata a jövő évi költségvetés kidolgozása lesz.

Tăriceanu: a PSD köré felépítendő többség már nem megvalósítható

Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke egy politikai kormányt szeretne, amennyiben a bizalmatlansági indítványt megszavazza a parlament, de szerinte a Szociáldemokrata Párt (PSD) körül jelenleg nem szerveződhet újabb kormány.

“Mindig a politikai kormányt fogom előnyben részesíteni egy technokrata kormánnyal szemben, mivel az utóbbi nem tudja garantálni azokat a reformokat, amelyeket az elkövetkező időszakban véghez kell vinni annak érdekében, hogy egy kiegyensúlyozott büdzsé jöjjön létre” – jelentette ki Tăriceanu a parlamentben.

Hangsúlyozta, az ALDE nem készül kormányra lépni abban az esetben, ha a Viorica Dăncilă vezette kormány megbukik a bizalmatlansági indítvány nyomán.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a PSD-vel és és Pro Románia párttal való kormányalakításról, Tăriceanu azt válaszolta, hogy nem hiszi, hogy az államelnök negyedszerre is kinevezne egy kormányfőt a PSD részéről, így szerinte “ez a képlet nem tűnik megvalósíthatónak”.

Rámutatott, az sem valószínű, hogy az államfő bármely, a PSD köré felépült többségen alapuló kormányt elfogad.

“A koalíció, amelynek én is része voltam, annyira megkopott, hogy már nincs megfelelő támogatása, és ez a felmérésekben is látszik. Amikor a felmérések szerint a lakosság több mint 70%-a úgy véli, hogy Románia rossz úton halad, világos, hogy egy ilyen kormányalakulatnak nincs már ereje, erőforrása ahhoz, hogy hitelesen kormányozzon, emiatt is nem szeretnék ebben részt venni” – fejtegette az ALDE elnöke.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük