Felhívás!

Plusztámogatást fizetnek

Lassult Romániában az afrikai sertéspestis terjedése, a Magyarországgal szomszédos megyékben az utóbbi hónapban már nem jelentek meg újabb fertőző gócok – derült ki az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság heti jelentéséből, írja az MTI.

A Mediafax hírügynökség által ismertetett jelentés szerint az elmúlt héten 227-ről 223-ra csökkent az érintett települések száma. Az ország 41 megyéje közül 13-ban, főleg a Duna torkolatvidékéhez közeli dél-keleti országrészben van jelen az afrikai sertéspestis (ASP), a fertőző gócok száma pedig az ezret közelíti, jelenti az élelmiszerbiztonsági szakhatóság. A fertőzés 15 sertéshizlaldában is megjelent, a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében eddig csaknem 324 ezer sertést öltek le és égettek el a hatóságok. A fertőző gócok több mint felét a Duna-deltát magába foglaló Tulcea megyében tartják számon, ahol a vaddisznók és a szabadon kóborló háztáji sertések akadálytalan érintkezése miatt rohamosan terjedt a kór.

Szatmár megyében viszont felszámoltak öt fertőző gócot, augusztus 31-e óta pedig nem jelent meg újabb. Augusztus 8-a óta Bihar megyében sem észleltek új ASP-esetet. Mindazonáltal Szatmár megye 7, Bihar megye pedig 28 háztáji gazdasággal szerepel még a fertőző gócok listáján. A hazai hatóságok eddig csaknem ötezer tulajdonosnak fizettek ki több mint 55 millió lej kártérítést a járvány megfékezése érdekében elpusztított sertések miatt. A kormány sürgősségi rendeletet hozott arról, hogy az ASP által érintett farmok munkanélkülivé vált alkalmazottai a munkanélküli segély felett további havi 500 lej támogatásban részesülnek maximum hat hónapon keresztül.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.