Felhívás!

Piros jelzésű figyelmeztetés

Piros jelzésű figyelmeztetés Románia

Harmadfokú, piros jelzésű figyelmeztetést adtak ki 12 megyére a kánikula miatt, az ország többi részére másodfokú, narancs színű riasztás érvényes szombaton és vasárnap.

Az Országos Meteorológiai Igazgatóság szakemberei szerint pénteken és szombaton fokozódik a hőség, és a hőmérséklet-páratartalom mutató sok helyen meghaladja a kritikus 80-as szintet. Maros, Kolozs, Szatmár, Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Szilágy, Fehér, Hunyad, Mehedinţi és Dolj megyében a nappali csúcshőmérséklet 39 és 42 Celsius-fok között alakul, és éjszaka sem süllyed 22-25 fok alá a hőmérők higanyszála. Az ország többi részén másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben szombaton és vasárnap, itt is az ilyenkor megszokottnál magasabb, 36 és 39 fok közötti csúcsértékek várhatók.

Ezt követően a rendkívül meleg levegő az ország déli részére szorul vissza, ahol a következő hét közepéig tart a kánikula. Ezzel párhuzamosan a hegyvidéki térségekben és az ország északi megyéiben fokozott légköri instabilitásra kell számítani. Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (DSU) felhívja a lakosság figyelmét, hogy kánikula idején igyon sok folyadékot és kerülje a kávé és alkohol fogyasztását.

Az orvosok azt tanácsolják, hogy ebben az időszakban kerüljük az alkohol és a kávéfogyasztást, és lehetőség szerint ne tartózkodjunk a szabadban 11 és 18 óra között. Ajánlatos 2-3 liter folyadék fogyasztása, akiknek pedig ki kell menniük napközben, azok laza, világos színű ruhát válasszanak, és hordjanak napszemüveget és kalapot vagy napernyőt. A katasztrófavédelmi hatóság (DSU) figyelmezteti a lakosságot, hogy a kánikulai hőségben semmiképpen se hagyják magukra a gyermekeket az autóban, a járművek utastere ugyanis nagyon gyorsan felmelegszik a napon, ami tragédiához vezethet. Az orvosok szerint 26 Celsius-fokos kinti hőmérséklet esetén az autóban 20 perc alatt 43 fokra, 40 perc elteltével 48 fokra, 60 perc után pedig 51 fokra melegszik a levegő.

„A gyermekek testhőmérséklete háromszor-ötször gyorsabban nő, mint a felnőtteké. Amikor egy gyermek testhőmérséklete eléri a 40 Celsius-fokot, belső szervei fokozatosan felmondják a szolgálatot, 41,6 foknál pedig beállhat a halál. Az autók utastere a tűző napon nagyon rövid idő alatt felmelegszik, így a tragédia könnyebben bekövetkezhet, mint azt gondolnánk” – figyelmeztetnek a szakemberek. A kisállatokra szintén vigyázzunk!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. augusztus 5., 16:57
    ÉRTÉKELÉS: 3

    2017 aug.4 szombat,16.oo.Na szekely nemzettarsaim,meg mindeg azon a velemenyen vagytok,hogy az erdoket tovabb lehet pusztitani?!Ha most megvolna az osszes erdo ami 1990-ben megvolt akkor ez a szaharai hoseg nem tudott volna behatolni Erdely teruletere.Igenis,allitjuk,sot hatarozottan allitjuk,hogy ha megvolnanak az erdok ma nem sulnenk meg a 40 fokos napon.Es ez meg csak a kezdet!Ez evrol evre rosszabb lessz!Ha ez igy halad tovabb,nem kell majd az autonomiaert harcolni,mert sajnos mar nem lesznek szekelyek,sem romanok ugy 10 ev mulva.De eggyutt meg megallithatjuk ezt a jelenseget azzal,hogy betiltjuk az erdoirtast es elkezdjuk az erdok visszaulteteset.Mert ha nem akkor roman es magyar mind itt fogunk elpusztulni.Nem beszelve a pusztito es gyilkos viharokrol ami ez a hoseg utan fog kovetkezni.Jol gondoljatok meg.Meg nem keso osszefogni.Az erdok maffiajat igenis,meg lehet es meg kell allitani!Ellenkezo esetben majd az erdokon nyert penzuket ok sem kell elkoltsek!