Hirdetés
Hirdetés

Perelnének a nyugdíjasok

Perelnének a nyugdíjasok Románia

Viorel Copil, a romániai Nyugdíjasok Országos Szakszervezeti Szövetségének (FNSPR) az elnöke bejelentette, az igazságszolgáltatási szervekhez fordulnak amiatt, hogy a Ludovic Orban kormánya csak 14 százalékkal emeli a nyugdíjakat szeptember 1-jétől.

Hirdetés
Hirdetés

A szakszervezeti vezetők azzal érvelnek, hogy a 40 százalékos nyugdíjemelésre, annak beütemezésére már az előző kormány elfogadta a törvényt. Az elnök úgy véli, jó esélyük van pert nyerni a kormány ellen, s e célból zajlanak az egyeztetések a szakszervezetek központi és területi képviselőivel. A Szociáldemokrata Párt (PSD) is a családi pótlék megduplázásának és a 40 százalékos nyugdíjemelésnek az elutasítása miatt készül benyújtani a kormány ellen bizalmatlansági indítványt, ez a két kérdés fő helyen szerepel az indoklásban.

Eközben mind Ludovic Orban, mind Florin Cîțu pénzügyminiszter méltatta és rendkívüli erőfeszítésnek nevezte a 14 százalékos emelést is, kijelentették, hogy 40 százalékos növelésre egész egyszerűen nincs pénze az államnak. A kormányfő rámutatott, a koronavírus-járvány által okozott gazdasági hanyatlás közepén nincs példa arra, hogy más államok bár 14 százalékkal is emelték volna a nyugdíjakat. Jövő évben vagy még azután kaphatunk választ arra a kérdésre, hogy a 40 százalékos nyugdíjemelés lehetséges-e, és ha igen, mikor – mondotta Ludovic Orban.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük