Felhívás!

Pénteken kémleljük az eget!

Pénteken kémleljük az eget! Románia

Néha, nem túl gyakran, halmozódnak a csillagászati események. Talán pont ezért mondhatjuk, hogy különleges nap ebben az évben július 27. Külön-külön egyik sem számítana sem ritkának, sem szenzációsnak. Mert a holdfogyatkozás elég gyakori jelenség, a Hold–Mars együttállás is elég sűrűn ismétlődik. Ám a kettő együtt ritkán fordul elő, és ebből kifolyólag figyelemre méltó esemény.

Vegyük szépen időrendbe a dolgokat. Este, 20.43-kor kel a Hold a keleti látóhatáron, ekkor már a Föld félárnyékában lesz. Nagyjából ugyanekkor megy le a Nap a nyugati horizonton, ez teljesen logikus, ez van minden telihold esetén. Ahogy a Hold emelkedik, fokozatosan elsötétül a bal alsó fele, majd az egész Hold, ami azt jelenti, hogy belép a Föld teljes árnyékába. 22.30-kor már teljese árnyékban lesz, és ez így is marad éjfélig. A maximum, vagyis a legsötétebb 23.22-re várható. Éjfél után a Hold bal oldala fokozatosan világosodni kezd. Előbb a félárnyékba, majd a teljes fénybe vonul. A jelenség 2.28-kor ér véget.

És mi a helyzet a Marssal? Kevéssel a holdkelte után a vörös bolygó is megjelenik a látóhatáron, jellegzetes sárga-narancssárga fényével. Egyértelmű, hogy akárcsak a Hold, ő is oppozícióban van, vagyis a Nappal ellentétes oldalon, ami azt jelenti, hogy nagyon fényes. Ehhez adódik hozzá az a tény is, hogy pont ebben az időszakban van földközelben.

Közismert dolog, hogy a telihold erős fénye zavarja a csillagok, bolygók megfigyelését. Ezért is érdemes holdfogyatkozáskor figyelni az eget, amikor az elhalványult telihold jelenlétében látható a pompás éjszakai égbolt. És lesz, amit látni ezen az estén. Napnyugta után a nyugati égen a Vénusz lesz látható. Tőle balra, távolabb a Jupiter a Mérleg csillagképben. Valahol a Hold és a Jupiter között, a déli égbolton nem túl fényesen a Szaturnuszt figyelhetjük meg a Nyilas csillagképben.

Ismerjük el, érdemes lesz ezen a péntek estén pár percet, esetleg órát a szabadba tölteni, csillagokat bámulni. És ha már ott vagyunk, 21.57 és 22.05 között vonul végig az északi égbolton nyugat-kelet irányba a Nemzetközi Űrállomás. 23.28-kor az északkeleti égbolt alján egy Irídium felvillanást is megfigyelhetünk (egyiket az utolsók közül). Azt hiszem, ennél több érvet már nem is kell felsoroljak. Kívánok tiszta, felhőtlen eget a megfigyelésekhez!

Koszta Zoltán

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások