Felhívás!

„Nyerjen a legjobb!”

„Nyerjen a legjobb!” Románia

A legfelsőbb bíróságot is elérte a menesztések idénye, jelentette ki kedden az intézmény elnöke, Cristina Tarcea, a legfelsőbb bíróság elnöke, aki szerint üzembe helyezték a manipuláció nagy gépezetét. Augustin Lazăr legfőbb ügyész a DNA élére jelentkező jelöltekről nyilatkozott.

„Azt hiszem, nemcsak én, hanem önök is tisztában vannak vele, hogy a legfelsőbb bíróságnál is elérkezett a tisztségből való visszahívások idénye. És mivel egy bíró esetében a politikusoknak erre nehezebben van lehetőségük, üzembe helyezték a manipuláció nagy gépezetét” – mondta Cristina Tarcea, aki megismételte: nem tett mást, csak az elmaradt indoklások mielőbbi benyújtását kérte a bíróktól. A legfelsőbb bíróság vezetője ugyanis néhány napja közölte, hogy minden bírónak be kell nyújtania szeptember elsejéig az indoklásokat a felgyűlt büntetőjogi ügyiratcsomókhoz, ellenkező esetben az Igazságszolgáltatási Felügyelethez fordul. Erre reagálva Liviu Dragnea PSD-elnök kijelentette, hogy „sokkolták” Cristina Tarcea kijelentései, amelyek révén szerinte a legfelsőbb bíróság elnöke „egyértelműen nyomást próbál gyakorolni a bírákra”.

Kedden a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácshoz való belépése előtt az újságírók azt kérdezték Tarceától, hogy meglátása szerint az igazságügyi miniszter intézett-e támadást ellene. Tarcea azt felelte: „Semmiképpen sem hiszem azt, hogy az igazságügyi miniszter úr leszállna az én szintemre.” Hozzátette: mindig őszintén hitt benne, és ennek hangot is adott, hogy a politikumnak a lehető legtávolabb kell tartania magát a bírói hatóságoktól. „Ha ez azt jelenti, hogy politizálok, hát akkor politizálok” – fogalmazott Tarcea.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) élére jelentkező négy ügyész mindegyike számottevő szakmai tapasztalattal rendelkezik, jelentette ki kedden Augustin Lazăr legfőbb ügyész, mielőtt belépett volna a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács székhelyére. „Négy jelöltünk van, mindegyikük jelentős tapasztalatot halmozott fel a legfőbb ügyészség keretében kifejtett tevékenysége során. Csak annyit mondhatok: nyerjen a legjobb” – mondta Augustin Lazăr. Arra az újságírói kérdésre, milyennek képzeli el a leendő DNA-főügyészt, Lazăr azt felelte: az ideális jelölt nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik a legfőbb ügyészségen belül, és a magasszintű bűnüldözést tartja megvalósítandó céljának, az alapvető jogok tiszteletben tartásával.

Amint arról írtunk, a DNA-főügyészi tisztséget a következő négy ügyész pályázta meg: Florentina Mirică, a DNA korrupció-megelőzési osztályának szolgálati főügyésze; Cristian Lazăr, a legfőbb ügyészség büntetőjogi kivizsgáló osztályának főügyésze; Marius Iacob, a DNA helyettes főügyésze és Elena Grecu, a DNA központi struktúrájának egyik szolgálati főügyésze.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.