Felhívás!

FRISSÍTVE: Pénteken is folytatják a sztrájkot a bukaresti közszállítási vállalat alkalmazottai

FRISSÍTVE: Pénteken is folytatják a sztrájkot a bukaresti közszállítási vállalat alkalmazottai Románia

Pénteken is folytatódik a Bukaresti Közszállítási Vállalat (STB) szakszervezete által kirobbantott sztrájk, a járművezetők nem hajlandók működésbe helyezni a buszokat, trolibuszokat és villamosokat, annak ellenére, hogy a fővárosi törvényszék csütörtöki határozatával felfüggesztette a sztrájkot, és elrendelte a fővárosi tömegközlekedés azonnali újraindítását. FRISSÍTÉS: Törvénytelennek nyilvánította a törvényszék a sztrájkjot. FRISSÍTÉS 2: Szombaton is folytatódik a sztrájk

Adrian Criţ, a STB vezetőjének elmondása szerint péntek reggel a vállalat járművei közül csupán három közlekedett, és ismételten felszólította az alkalmazottakat, hogy legyenek belátással a fővárosi lakosságra, és vegyék fel a munkát.

A STB vezetősége egyébként csütörtök este is bejelentette, hogy a sztrájkba lépett járművezetők a törvényszék döntése ellenére nem hajlandók folytatni munkájukat, így megtörténhet, hogy a sztrájk péntekre is kinyúlik.

A bukaresti közszállítási vállalat dolgozóinak egy része csütörtök reggel spontán beszüntette a munkát a szakszervezet felszólítására. A vállalat vezetősége közölte, hogy a sztrájk illegális, és a munkát beszüntető emberek nem kapnak fizetést a le nem dolgozott időszakra.

A vezetőség a bírósághoz fordult, két igénylést nyújtva be a törvényszékhez: egyikben a sztrájk felfüggesztését, a másikban a munkabeszüntetés illegálissá nyilvánítását kérte.

Az első igénylés kapcsán a STB-nek kedvező döntést hozott a törvényszék, a másikat pénteken bírálják el.

A bukaresti közszállítási vállalat szakszervezeti tagjai szerdán tüntettek az intézmény székháza előtt, a vezérigazgató lemondását követelve. A szakszervezet elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a STB idei költségvetése kisebb összeget irányoz elő fizetésekre, mint tavaly.

FRISSÍTÉS: Törvénytelennek nyilvánította a törvényszék a sztrájkjot és elrendelte annak leállítását

Törvénytelennek nyilvánította pénteken a fővárosi törvényszék a Bukaresti Közszállítási Vállalat (STB) alkalmazottainak sztrájkját és elrendelte annak leállítását.

A bírák pénteki döntése értelmében a vállalat járművezetőinek azonnal fel kell venniük a munkát.

A Bukaresti Közszállítási Vállalat járművezetői csütörtök reggel szüntették be a munkát. A sztrájkot az alkalmazottak bérigényeinek mellőzése miatt robbantotta ki a szakszervezet.

A vállalat vezetősége két igényléssel fordult a törvényszékhez még csütörtökön, egyikben a sztrájk felfüggesztését, a másikban a munkabeszüntetés illegálissá nyilvánítását kérve. Az első igénylés kapcsán a törvényszék még aznap döntést hozott, és elrendelte a sztrájk felfüggesztését, a szakszervezet tagjai azonban figyelmen kívül hagyták a határozatot, pénteken folytatták a tiltakozást.

Közben a főváros harmadik kerületének ügyészsége bűnvádi eljárást indított a spontán munkabeszüntetés ügyében.

FRISSÍTÉS 2: Szombaton is folytatódik a sztrájk

Szombaton is folytatódik a Bukaresti Közszállítási Vállalat (STB) szakszervezete által kirobbantott sztrájk, a járművezetők nem hajlandók működésbe helyezni a buszokat, trolibuszokat és villamosokat, annak ellenére, hogy a fővárosi törvényszék pénteken törvénytelennek nyilvánította a megmozdulást és elrendelte annak leállítását.

Adrian Criţ, a STB vezérigazgatójának elmondása szerint szombat reggel a vállalat járművei közül csupán 15 közlekedett.

“Bár létezik bírósági ítélet, amely szerint a sztrájk törvénytelen, az alkalmazottak sajnos nem tartják tiszteletben. Ez egy összehangolt támadás a bukaresti polgárok biztonsága ellen, amely komoly következményekkel jár a vállalat jövőjér nézve. Ez egy bojkott a bukaresti polgárok biztonsága ellen, amelyet a szakszervezet szervez, amely már nem képviseli a munkavállalók érdekeit. Eddig is csak a saját érdekeiket tartották szem előtt, ami a vállalatot a jelenlegi gazdasági helyzetbe juttatta” – nyilatkozta Criţ az Agerpres hírügynökségnek.

A vállalat vezetője ismét felszólította az alkalmazottakat, hogy gondoljanak családjaikra, ugyanakkor legyenek belátással a fővárosi lakosság helyzetére, és vegyék fel a munkát.

Nicuşor Dan, Bukarest főpolgármestere péntek este felkérte az ügyészséget, hogy gyorsított eljárással vizsgálják a sztrájkot kirobbantó személyek, főként Vasile Petrariu szakszervezeti vezető ügyét – mondta még el Criţ.

A szakszervezetisek és a főváros főpolgármestere közötti tárgyalások péntek este kudarcba fulladtak, az STB dolgozói továbbra is a vállalat vezérigazgatójának lemondását követelik, amelyről csak az STB igazgatótanácsa dönthet.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.