Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Osztrák hivatali kollégájával tárgyalt Románia schengeni csatlakozásáról Bogdal Aurescu

Osztrák hivatali kollégájával tárgyalt Románia schengeni csatlakozásáról Bogdal Aurescu Románia

Bogdan Aurescu külügyminiszter az osztrák fél kérésére hétfőn, a Külügyek Tanácsának brüsszeli ülése alkalmával találkozott Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel. A találkozón Románia schengeni csatlakozásáról volt szó.

A külügyi tárca tájékoztatása szerint Aurescu már két nappal ezelőtt is beszélt telefonon osztrák hivatali kollégájával. A hétfői találkozón a román külügyminiszter részletesen kifejtette Bukarest álláspontját azzal kapcsolatban, hogy Ausztria leszavazta Románia csatlakozását a schengeni térséghez. Hangsúlyozta, hogy konstruktív megoldást kell találni a helyzet megoldására, mivel a román állampolgárokat teljes mértékben megilletik a schengeni térséghez való csatlakozással járó jogok.

Aurescu ismételten rámutatott, hogy az osztrák fél állításai, miszerint Románia részese az Ausztriába tartó migrációs hullám előidézésének, nincsenek összhangban sem az illetékes európai hatóságok – a Frontex, az Europol és az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége – statisztikáival és értékeléseivel, sem a schengeni csatlakozás feltételeit vizsgáló küldöttségek jelentéseivel, amelyek nagyon pozitívan értékelték azt a módot, ahogyan Románia kezeli a migrációs kérdést.

A román diplomácia vezetője emlékeztette tárgyalópartnerét, hogy Románia nyitottan viszonyult Ausztria migrációval kapcsolatos aggályaihoz, intézkedéseket és együttműködési módokat javasolt. „A schengeni csatlakozás azonban nem köthető mesterségesen olyan kérdésekhez, amelyekért Románia nem felelős” – fogalmaz a külügyi tárca.

Aurescu kifejtette, az uniós szakértők több ízben megállapították, hogy Románia teljesíti a csatlakozás követelményeit, legutóbb a tagállamok küldöttségeinek októberi és novemberi látogatásakor. Ugyanakkor határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint a döntés következtében rossz bánásmódban részesülnének Romániában működő osztrák cégek.

A román külügyminiszter kijelentette, Bukarest minden lehetséges úton a helyzet holtpontról való kimozdítására fog törekedni; ugyanakkor úgy vélekedett, Ausztriának konstruktív hozzáállással kell együttműködésre és a december 8-án megfogalmazott álláspontjának felülvizsgálatára törekednie.

Az osztrák fél megismételte az Európai Bizottsággal szembeni elvárásait, és elismerte, hogy aggodalmainak eloszlatása irányába a Bizottság már tett egy lépést azáltal, hogy munkatervet javasolt a nyugat-balkáni útvonalon történő migráció kezelésére. Schallenberg hangsúlyozta, fontosnak tartja az Ausztriába érkező migránsok számának csökkenését, és ez irányban további javaslatokat vár az Európai Bizottságtól. „A két miniszter megállapodott abban, hogy továbbra is tartják a kapcsolatot” – olvasható a román külügy tájékoztatásában.

forrás: Agerpres

fotó: Ministerul Afacerilor Externe/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük