Hirdetés
Hirdetés

Bojkott: a román kamionsofőrök zöme nem tankol osztrák üzemanyagot

Bojkott: a román kamionsofőrök zöme nem tankol osztrák üzemanyagot Gazdaság

Románia egyik legnagyobb, aradi székhelyű árufuvarozói szervezete tárgyalásokat folytat tagvállalataival az osztrák benzinkutak bojkottálásáról. A szervezethez tartozó sofőrök a hírek szerint nem várták meg a döntést, hanem máris felhagytak az Ausztriában, illetve az osztrák tulajdonú töltőállomásoknál történő tankolással.

Adrian Pop, az Europa 2002 árufuvarozói szervezet (APTE 2002) elnöke arról tájékoztatta kedden az Agerpres hírügynökséget, hogy a bojkottal az ellen tiltakoznak, hogy Ausztria leszavazta Románia schengeni csatlakozását.

“Természetes, hogy ellenérzéssel viszonyulunk hozzájuk” – mondta Adrian Pop, hozzátéve, tárgyalásokat folytatnak az APTE 2002 tagjaival az osztrák érdekeltségű töltőállomások bojkottjáról.

Az APTE 2002 alelnöke, Dorin Pop ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a szervezethez tartozó sofőrök zöme máris elkezdte a bojkottot.

“Ha az APTE 2002 szintjén még nem is született meg a formális döntés, biztosítom önöket, hogy már sofőrjeink 90 százaléka felhagyott az osztrák kutaknál történő tankolással. A saját cégem esetében már a döntés estéjén elhatároztam ezt, és értesítettem is a sofőröket” – mondta a szervezet alelnöke, aki maga is egy árufuvarozó cég tulajdonosa.

Hozzátette, az európai országok között árut szállító kamionjaiba több ezer liter gázolajat tankoltak Ausztriában, de most nem látnak más alternatívát, mint felhagyni ezzel a gyakorlattal, és Ausztria helyett Olaszországban tankolni, ahol a gázolaj ára 15 eurócenttel csökkent.

Az APTE 2002 Nyugat-Románia legnagyobb árufuvarozó szervezete, körülbelül 2200 céget tömörít, amelyek összesen több mint 1500 kamiont működtetnek.

A szervezet elnöke egy októberi nyilatkozatában kifejtette, “egy percig sem szabad feladni a lobbizást” annak érdekében, hogy Romániát felvegyék a schengeni térségbe. Számítása szerint ugyanis a fuvarozó cégek forgalmuk 18-22 százalékát veszítik el a határokon kialakuló dugók miatt, és a hivatásos sofőrök inkább magyarországi cégekhez szegődnek el, hogy ne kelljen 10 órákat várakozniuk a határon.

A szállításügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó vállalatok is bojkottálnak

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) és a szállításügyi minisztérium alárendeltségében működő más vállalatok is bejelentették, hogy az osztrák bankokból a CEC-be helyezik át számláikat – közölte kedden Sorin Grindeanu tárcavezető.

A miniszter elmondta, a CNAIR mellett a Román Vasúttársaság (CFR), a konstancai kikötőket kezelő vállalat, valamint a bukaresti repülőtereket üzemeltető vállalat is bejelentette, hogy megteszi a lépéseket számláinak az osztrák bankokból a CEC-hez történő áthelyezéséhez, arra hivatkozva, hogy utóbbi jobb feltételeket kínál. “A lehető legegyszerűbb magyarázat” – tette hozzá Grindeanu.

A tárcavezető leszögezte, tudatában vannak annak, hogy a váltást nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani, de a döntés megszületett és kitartanak mellette.

Az elmúlt napokban több romániai vállalat is bejelentette, hogy kiveszi a pénzét az osztrák tőkéjű bankokból, miután Ausztria ellenszavazata miatt Románia nem nyert felvételt a schengeni övezetbe.

forrás: Agerpres

fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. december 13., 20:18
    ÉRTÉKELÉS: 1

    A penzugyi miniszterium napi-heti hany millio-milliard lejt kolcsonoz az Osztrak erdekeltsegu bankoktol???Ott van az uzlet nem az egy lejes tankolasoknal!