Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Osztrák belügyminiszter: Ausztria megvétozza Románia és Bulgária schengeni csatlakozását

Osztrák belügyminiszter: Ausztria megvétozza Románia és Bulgária schengeni csatlakozását Románia

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter csütörtök reggel bejelentette, hogy Románia és Bulgária schengeni térséghez való csatlakozása ellen szavaz az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának Brüsszelben zajló ülésén – tájékoztat az AFP.

Karner az ülés megkezdése előtt nyilatkozta ezt.

Az osztrák belügyminiszter szerdán is megerősítette országa azon döntését, hogy megvétózza Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

Az EFE hírügynökség beszámolója szerint Karner az osztrák közszolgálati rádiónak adott interjúban azt mondta, Ausztria vétója „vészjelzés” az Európai Bizottság számára, hogy hozzon hatékony intézkedéseket az EU külső határainak ellenőrzésére, a migránsoknak az EU területére való illegális belépésének megfékezésére, különösen a balkáni útvonalon.

Ausztria az egyetlen uniós tagország, amely ellenzi Románia felvételét a schengeni övezetbe. Bulgária csatlakozását Ausztria mellett Hollandia is ellenzi.

Bode: Románia egyetlen dolgot fog ma kérni: tiszteletet

Románia egyetlen dolgot fog kérni a mai ülésen: tiszteletet – mondta Lucian Bode belügyminiszter csütörtök reggel, az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülése előtt.

A Brüsszelben zajló ülésen döntenek többek között Románia schengeni csatlakozásáról.

„Románia egyetlen dolgot fog kérni: tiszteletet. (…) Egyértelmű a mai küldetésem: Románia schengeni csatlakozásának megvitatását és megszavazását fogom kérni. (…) Mindenki előtt ismertek a Románia mellett szóló érvek, ezeket a cseh elnökség, az Európai Bizottság és a tagállamok zöme is támogatja, Ausztria kivételével” – mondta Lucian Bode, hozzátéve, bízik a Románia számára pozitív eredményben és abban, hogy az ország 2023. január elsejétől bekerül a belső határellenőrzés nélküli övezetbe.

A belügyminiszter azt is elmondta, az ülés előtt megpróbál beszélni osztrák hivatali kollégájával. Hozzátette, minden kompromisszumot elfogadnak, ami Románia érdekeit szolgálja.

A belügyminiszter hangsúlyozta, Románia képes előkészíteni január elsejéig a schengeni térség külső határait, ahogy azt a vonatkozó jogszabályok megkövetelik.

Azzal kapcsolatban, hogy Románia és Bulgária esetleg nem egyszerre fog csatlakozni a schengeni övezethez, Bode azt mondta, a két ország egyszerre indult el ezen az úton, Románia partnerséget, jószomszédi viszonyt ápol Bulgáriával. ‘Azt kívánjuk, hogy együtt csatlakozzunk, de Románia érdekei állnak mindenek felett. Románia a schengeni térség tagja kell hogy legyen 2023-tól kezdődően’ – jelentette ki Bode.

forrás: Agerpres

fotó: wikimedia.org

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 8., 12:45
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Jol teszi ! Igy kezelik az osztrakok az olyanokat akik sajat orszagukat xarer-hugyer odaadjak, es mindezt haboru nelkul ! Igy koszonik meg, hogy kiirtottatok az erdoiteket a benne elo vadvilaggal egyutt es nekik adtatok az orszag koolajat ! Az ok szemukbe ti csak gyava hazaarulok vagytok, akik megerdemlitek a sorsotokat !

 • User
  Dátum: 2022. december 8., 23:43
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Az erdélyi románok mindig vakon hittek Ausztriában ,a Habsburgokban,a ,fenséges’
  császárokban…Horea ,Avram Iancu,de még
  előttük Mihály vajda is.Hazudtak nekik ,a magyarok ellen fordították őket aztán ,megköszönték’ szolgálatukat.Mire eszbe kaptak Mihályt lekaszabolták,Horeát társával
  ,ringispilre ‘rakták …A Iancu megzakkant hogy becsapta franz joseph (így ,kicsi betükkel )Hogy miért?Tudjuk.13+