Felhívás!

Országszerte dúlt az ár

Országszerte dúlt az ár Románia

Románia-szerte mintegy száz településen okozott gondot a hétvégén az árvíz. A természet haragjának emberi áldozatai is vannak.

A belügy sajtóközleménye szerint nagyjából száz településen dúlt az árvíz, 760 személyt ki kellett a lakásokból menteni, négyen pedig életüket veszítették. Öt országutat és 13 megyei utat érintettek az elmúlt napok áradásai, tegnap két vasúti szakaszon nem lehetett közlekedni. A belügyminisztérium alkalmazottai az éjszaka folyamán 45 személyt mentettek vagy menekítettek ki az áradások elől. Vasárnap reggel három megye (Kovászna, Hargita, Suceava) öt településén mintegy kétszáz háztartásban nem volt áramszolgáltatás, a helyzet megoldásán tegnap is dolgoztak.
Szintén vasárnap reggelre összehívták a Neamţ megyei katasztrófavédelmi bizottságot a Szeret és a Moldova folyók vízszintjének emelkedése miatt. Az elmúlt napokban a belügyminisztérium 20 ezer alkalmazottja dolgozott az árvizek által okozott károk helyreállításán. Jelenleg az országban sehol sincs érvényben rossz időjárásra vonatkozó figyelmeztetés.
Sajnos emberéletet is követeltek az áradatok: Botoşani-ban egy 81 éves asszony úgy halt meg, hogy ráomlott a ház, Vranceában, Poiana Cristei községben egy hetven éves nő tetemét találták meg a Brezoi medréhez közel. Neamț és Argeș megyékben egy-egy férfi vesztette életét, miután elragadta őket az áradat.
Csak nyugodtan, ne zavartassák magukat…Komikus helyzetek is előadódtak: a teleormani Țigănești községben a sürgősségi felügyelőség (ISU) sajtósa fotózott le két férfit, akik térdig érő vízben, teljes lelki nyugalomban üldögélnek egy padon, miközben az ISU emberei egy motorpompával kínlódnak. A fotót a felügyelőség a Facebookon osztotta meg, és valósággal felrobbantotta az internetet, így az ISU törölte, mert a kommentezők a két férfit és a teleormaniakat szidalmazták (szoros összefüggésben a szintén abból a megyéből származó Liviu Dragnea PSD-pártvezérrel). Ezt követően az ISU-t szidták, írván, hogy biztos parancsot kaptak Dragneától a fotó eltüntetésére. Szerencsére a beszédes képet sokan lementették…
Az egyik legszomorúbb és egyben megrázó kép a bodolai (Brassó megye) viaduktnál készült: pontosabban a volt vasúti hídnál, mivel a Tatrang patak lerombolta. A Brassó–Bodzaforduló vasútvonal tervezése 1922-ben kezdődött, az építkezés kilenc évig tartott és a ledőlt viadukton kívül magába foglalja Románia leghosszabb, 4,37 km-es alagútját, amit 1924 és 1929 között épített a németországi Julius Berger cég. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.