Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Orbán Viktor nem szankcionálható Romániában a tusnádfürdői kijelentései miatt

Orbán Viktor nem szankcionálható Romániában a tusnádfürdői kijelentései miatt Románia

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerdán úgy döntött, hogy nyilvánosan elítéli és gyűlöletbeszédnek minősíti Orbán Viktor magyar miniszterelnök július 23-i tusnádfürdői kijelentéseit. A testület értékelése szerint a kormányfő “etnikai és nyelvi alapon lealacsonyító és megalázó szavai ellenséges légkört teremtettek” bizonyos embercsoportok számára.

A határozatot 5 támogató és 3 ellenszavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el a CNCD.

A testület szerdai közleménye szerint Orbán Viktor jogi felelősségre vonása nem lehetséges, mert Magyarország miniszterelnökeként Románia területén diplomáciai mentességét élvez.

A CNCD emlékeztetett arra, hogy a diplomáciai mentesség nem törli az érintett személy származási országának jogrendszere szerinti esetleges polgári, büntetőjogi vagy közigazgatási felelősségét.

A testület indokoltnak tartja tájékoztatni a határozatáról Magyarország illetékes hatóságait, hogy elemezhessék Orbán Viktor kifogásolt cselekedeteit, és meghozhassák a megfelelő intézkedéseket.

Alexandru Muraru képviselő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke augusztusban fordult az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt.

A törvényhozó a diszkrimináció megelőzéséről és büntetéséről szóló 2000/137-es kormányrendeletre hivatkozva tett feljelentést a CNCD-nél magyar miniszterelnök ellen, aki szerinte rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket tett június 23-án egy tusnádfürdői “magánrendezvényen”, amelyen nem kormányfői minőségében vett részt, látogatása ugyanis nem szerepelt a román külügyi tárca hivatalos programjában.

Muraru idézi közleményében Orbán Viktor Tusványoson elhangzott kijelentését, miszerint a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei. “És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni” – emelt ki egy részt a magyar kormányfő beszédéből.

A liberális politikus szerint Orbán beszéde “olyan faji ideológiákból merít, amelyek több millió áldozatot követeltek a 20. században”. “Az ehhez hasonló kisiklások megengedhetetlenek a 21. századi Romániában és Európában, amelyek megtapasztalhatták a faji ideológiák okozta tragédiákat” – nyomatékosította, idézve a Magyar Tudományos Akadémia által Orbán beszéde után kiadott nyilatkozatból is.

forrás: Agerpres

fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások