Felhívás!

Orban: nem terhelhetjük le a kórházakat olyan betegekkel, akiknek az állapota nem indokolja a beutalást

Orban: nem terhelhetjük le a kórházakat olyan betegekkel, akiknek az állapota nem indokolja a beutalást Románia

A tesztelési kapacitás növelését kérte Ludovic Orban miniszterelnök az egészségügyi tárca vezetőjétől a szerdai kormányülés elején.

A kormányfő kijelentette: el kell kerülni azt a helyzetet, hogy a kórházak megteljenek olyan páciensekkel, akik esetében nem indokolt a beutalás, kiszorítva vagy várakozásra kényszerítve a súlyos állapotban lévő betegeket.

Orban sürgette ugyanakkor az intenzív terápiás osztályok kapacitásának növelését, valamint az átmeneti kórtermek beüzemelését, ahol azokat a pácienseket látnák el, akik nem szorulnak lélegeztetőgépre. Jelenleg ugyanis több beteg fekszik az intenzív osztályokon, mint ahánynak az állapota valóban mesterséges lélegeztetést tesz szükségessé – mondta.

Kiemelte: fel kell gyorsítani a közegészségügyi igazgatóságok válaszképességét. Ehhez többek közt az 112-es sürgősségi segélyhívószám tehermentesítésére van szükség. Alternatív megoldásként azt javasolta a kormányfő, hogy magántulajdonban levő call-centerek bevonásával próbálják megválaszolni a megnövekedett számú telefonhívást.

A lakosság-nyilvántartó hivatal adatai a mérvadóak

Az új megbetegedések ezer lakosra vetített összesített számának meghatározásakor a lakosság-nyilvántartó hivatal hetente aktualizált adatait tekintik irányadónak – jelentette ki Ludovic Orban.

A miniszterelnök emlékeztette kabinetjének tagjait, hogy a lakosság-nyilvántartó hivatal minden hétfőn frissíti az adatbázisát az egyes települések pontos lakosságszámára vonatkozóan. A lakosság-nyilvántartó hivatal számadatai állnak tehát a legközelebb a valósághoz. “Kérem, többé ne engedjék meg, hogy az Országos Közegészségügyi Intézet alkalmazottai olyan információkat közöljenek, amelyek figyelmen kívül hagyják a mi döntéseinket” – mondta kollégáinak a kormányfő.

A tömegszállító cégek működési engedélyének bevonását helyezte kilátásba

Ludovic Orban arra kérte kabinetjének illetékes tagjait, győződjenek meg róla, hogy az óvintézkedések betartásával történik a közszállítás, és rójanak ki büntetéseket azokra a vállalatokra, amelyek nem tartják be az egészségügyi szabályokat.

“Kiemelten figyelni kell a tanulók szállítására. Kemény büntetéseket kell kiszabni ott, ahol nem tartják be a kormányhatározatba vagy általános szabályzatba foglalt rendelkezéseket. Nem fogadhatjuk el, hogy a tanulók biztonságos szállításáért felelős cégek arcátlanul áthágják az alapvető óvintézkedéseket. Vela úr, ebben az ügyben kíméletlen és maximális ellenőrzést várok el” – mondta a belügyminiszternek a kormányfő.

Orban azt is kilátásba helyezte, hogy bevonják a működési engedélyét azoknak a szállítási vállalatoknak, amelyek összezsúfolva, az óvintézkedések figyelmen kívül hagyásával, a szabályokat áthágó felnőttekkel egy légtérben szállítják a gyerekeket.

Kifejtette, a felmerések alapján a nagyvárosokban meglehetősen szabálykövetőek a tömegközlekedési eszközökön utazó polgárok, de “gondok vannak” a távolsági tömegközlekedésben, főleg a dolgozókat gyártelepekre szállító buszokon, ahol anyagi megfontolásból sokszor a megengedettnél több embert engednek fel egy járműre.

A legtöbb megfertőződés magánrendezvényeken történt

A magánrendezvényeken – lakodalmakon, keresztelőkön, társas összejöveteleken – terjed a legkönnyebben a koronavírus, ezért tiltották be ezeket a rendezvényeket a következő 30 napra – jelentette ki Ludovic Orban.

A kormányfő azt mondta, az egészségügyi minisztérium adatai szerint a legtöbb megfertőződés magánrendezvényeken történik, ezért határozott úgy az országos vészhelyzeti bizottság, hogy 30 napig betiltja ezeket. Rámutatott, az eddig érvényben volt szabályozás szerint szabadtéren legtöbb 100, zárt térben legtöbb 50 személy részvételével lehetett magánrendezvényeket tartani, sokan azonban nem tartották be ezt a korlátozást, sem az egyéni védelmi intézkedéseket.

“Volt olyan, hogy 200, 250, 300 vagy akár 500 személy részvételével tartottak lakodalmat” – fogalmazott Orban.

A miniszterelnök szerint meg lehet állítani a járvány terjedését, ehhez azonban maximálisan mozgósulniuk kell a megelőzésben, illetve a szabályok betartatásában illetékes intézményeknek, és oda kell összpontosítani az ellenőrzéseket, ahol a legnagyobb a vírus terjedésének kockázata.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. október 14., 21:39
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Ez is mindenhez kezdett érteni a főnökével.Volt még ilyen sokoldalú személyiség .Miért nem lépnek fel hatékonyabban? A lakkoságnyilvántartónál most kitörlik a sok flotántot amit a választásokra osztogattak? Ez is mérvadó szerintem, még más megyéből is mondták hogy jöttek egy egy faluba,hogy a rokonnak, barátnak segítsenek nyerni …