Felhívás!

Orban: minden megyében biztosítottak a helyszínek intézményes karanténok kialakítására

Orban: minden megyében biztosítottak a helyszínek intézményes karanténok kialakítására Románia

Minden megyében biztosítottak az intézményes karanténhelyek arra az esetre, ha felütné a fejét Romániában a koronavírus-járvány – nyilatkozta szerdán Ludovic Orban ügyvivő kormányfő.

Orban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának ülését követően arról tájékoztatott: a romániai hatóságok szigorú, de szükséges óvintézkedéseket tesznek a koronavírus kivédése érdekében. A vesztegzár alatt lévő olaszországi településekről érkező személyeket intézményes karanténban helyezik el; azokkal szemben pedig, akik olyan régióból érkeztek, ahol észleltek koronavírusos megbetegedést, de nincs járvány, házi karantént rendelnek el.

Az intézményes karanténok számára minden megyében biztosított a helyszín, és folyamatban van a megbetegedések esetén szükséges anyagok és felszerelések beszerzése is – közölte a miniszterelnök.

Azt is elmondta, a kormány folyamatosan dolgozik, a vészhelyzeti bizottság már többször összeült tanácskozásra, válságkezelő és kommunikációs csoportok állnak készenlétben minden eshetőségre. “Mindenre fel vagyunk készülve, elkészült a teljes intézkedési terv, minden helyzethez képesek vagyunk alkalmazkodni” – jelentette ki Ludovic Orban.

Johannis: fokozódnak az ellenőrzések a határátlépési pontoknál

“Eddig a pillanatig, amikor önökhöz szólok, egyetlen beigazolódott fertőzéses esetről sem tudunk Romániában. Most kaptuk meg a Gorj megyei eredményeket is, amelyek negatívak, tehát nincs Romániában egyetlen koronavírusos személy sem. Ennek ellenére fokozott készenléti állapotra van szükség, mert a globális egészségügy szintjén sürgősségi helyzettel állunk szemben. (…) A Legfelsőbb Védelmi Tanács elemzéséből az derül ki, hogy a felelős intézmények idejében intézkedtek az esetleges megfertőződések megelőzése érdekében” – mondta Johannis a CSAT ülését követően.

Az elnök arról is tájékoztatott, hogy a testület a határátlépési pontoknál végzett ellenőrzések fokozásáról döntött, hogy úgy a szárazföldi, mint a vízi és a légi határellenőrzési pontoknál is kiszűrjék a légúti fertőzéses személyeket. Ehhez a közegészségügyi igazgatóságok szakembereit rendeli ki a szóban forgó helyszínekre az egészségügyi tárca, ha szükséges, akár más megyékből is.

Johannis felhívta a figyelmet, hogy amennyiben felütné a fejét a koronavírus, a hatóságoknak mindent meg kell tenniük a beteget gondozó egészségügyi személyzet teljes körű védelme érdekében.

A tanácskozáson döntés született arról, hogy a kormány fedezi a védőruhák, alacsony nyomású karanténszobák, betegszállításra és gyógyszerek tárolására alkalmas alacsony nyomású elkülönítők költségeit.

A koronavírus által sújtott országokban az a tapasztalat, hogy a megfertőződött betegek közül főleg az idősek körében jelentkeznek szövődmények. Erre a korosztályra tehát kiemelt figyelmet kell fordítani – mondta Johannis.

Az egészségügyi minisztériumnak külön vonalat kell működtetnie azok számára, akik a koronavírussal kapcsolatos információkért telefonálnak. Ez a forródrót a tervek szerint már csütörtökön üzemelni fog.

Az államfő azt mondta a Legfelső Védelmi Tanács tagjainak, hogy a helyzetet felelősségteljesen, de higgadtan kell kezelniük, és nagy gondot kell fordítaniuk egyrészt a megelőzésre, másrészt a vírus felbukkanása esetén szükséges intézkedésekre úgy központi, mint helyi szinten.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.