Felhívás!

A szenátus elfogadta a vésztartalékokra és karanténra vonatkozó jogszabálytervezetet

A szenátus elfogadta a vésztartalékokra és karanténra vonatkozó jogszabálytervezetet Románia

Első törvényhozási fórumként elfogadta a szenátus a 2020/11-es sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet, amely a vészhelyzet esetére szánt egészségügyi tartalékokra és a vesztegzár bevezetéséhez szükséges intézkedésekre vonatkozik.

A tervezetet egy olyan irányú módosítással együtt fogadta el a felsőház, miszerint indokolt esetben növelhetők a vészhelyzetben – például járvány esetén – felhasználandó egészségügyi készletek, a pénzügyminisztérium pedig kötelezi magát, hogy biztosítja az ehhez szükséges anyagi fedezetet. A kiutalható összeg 225 millió lej.

A jogszabály azt is előírja, hogy járvány vagy más, a lakosság egészségét fenyegető veszély esetén, a Nemzetközi Egészségügyi Szabályzat tiszteletben tartásával és szakértői javaslatra, az egészségügyi miniszter vesztegzárat rendelhet el olyan személyekkel kapcsolatban, akik kockázati tényezőt jelentő területekről érkeznek az országba.

A tervezet szerint minden repülőteret hőszkennerekkel látnak el, függetlenül attól, hogy melyik állami intézmény alárendeltségébe tartoznak (négy repülőtér a szállításügyi minisztérium hatáskörébe, 12 a megyei tanácsok fennhatósága alá tartozik).

A szenátus első házként szavazott ebben a kérdésben, és egyhangúlag fogadta el a tervezetet.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.