Felhívás!

Orban: megvan a többség a kétfordulós polgármester-választás megszavazásához

Orban: megvan a többség a kétfordulós polgármester-választás megszavazásához Románia

Meglátása szerint a képviselőházban megvan a többség a kétfordulós polgármester-választás törvénytervezetének elfogadtatásához, már csak az van hátra, hogy ez a többség napirendre tűzhesse a javaslatot – jelentette ki szerda este Ludovic Orban.

A miniszterelnök szerdán a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Pro Románia, a Népi Mozgalom Párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, valamint a nemzeti kisebbségek képviselőcsoportjának küldötteivel folytatott megbeszélést.

Mint elmondta, a pártok képviselőivel tárgyalt a kétfordulós polgármester-választás tervezetéről, és úgy állapította meg, hogy megvan a képviselőházi többség ezen jogszabály megszavazására. Már csak az van hátra, hogy az említetteknek sikerüljön felvétetni a plénum napirendjére ezt a tervezetet – vélekedett Orban.

A miniszterelnök azt is elmondta: az RMDSZ nem támogatja a javaslatot.

A PNL támogatja az előre hozott választásokat

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatja az előre hozott választások kiírását, a kezdeményezés sikeréhez azonban további partnerekre van szükség – szögezte le szerda este Ludovic Orban kormányfő.

A liberális pártelnök rámutatott, alakulata már szeptemberben, a Dăncilă-kabinet elleni bizalmatlansági indítvány kezdeményezésekor az előre hozott választások mellett foglalt állást, mivel “most a népakarat teljesen eltér attól a népakarattól, amely a jelenlegi összetételű parlamentet generálta”.

“Mi támogatjuk az előre hozott választásokat, de kérdés, hogy lennének-e partnerek ehhez. Egyelőre csak az USR-PLUS Szövetség jelezte, hogy egyetért ezzel, másokat nem igazán lelkesít az előre hozott választások ötlete. Az embereknek meg kell érteniük: egy dolog a politikai diskurzus, és más dolog a gyakorlati megvalósítás lehetősége” – fogalmazott Orban a B1 televízió műsorában.

Hozzátette, az alkotmány által előírt eljárás szerint a tisztségben levő kabinet megbuktatása után a parlamentnek el kell utasítania két kormány beiktatását ahhoz, hogy az államfő feloszlassa a törvényhozást és kiírhassa az előre hozott választásokat. “A PNL-nek és az USR-nek szüksége van még partnerekre, azaz a törvényhozók mintegy 50 százalékának vállalnia kell, hogy egymás után kétszer a kormány beiktatása ellen szavaz. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy mi kormányválságot idézünk elő, én lemondok vagy például a kétfordulós polgármester-választás okán vagy más okból bizalmatlansági indítvánnyal megbukik a kormányunk, és beiktatnak egy másik kabinetet” – magyarázta a miniszterelnök.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások