Felhívás!

Orban: május 15-e után újraindulhat az oktatás

Orban: május 15-e után újraindulhat az oktatás Románia

Minden diák és egyetemista be fogja fejezni a tanévet a nyáron – jelentette ki Ludovic Orban. A miniszterelnök szerint, amennyiben a dolgok jól alakulnak, május 15-e után a diákok visszatérhetnek a padokba.

“A tanév be lesz fejezve. A diákok minden év végi vizsgát le fognak tenni, akárcsak az egyetemisták. Ha május 15-e után rendben lesznek a dolgok, újraindíthatjuk az iskolai tevékenységet. A vakáció után a tanároknak fokozniuk kell az online oktatást, egészen az iskolák újranyitásáig, és nagyon jól fel kell készíteniük a diákokat a vizsgákra.

Feltétlenül szükséges volt a rendkívüli állapot meghosszabbítása

A rendkívüli állapot meghosszabbítása feltétlenül szükséges volt, mert a koronavírus-járvány a csoportos terjedés fázisában van, és előreláthatóan április 20-a és május 5-e között fog tetőzni – mondta kedd este a Realitatea Plus-nak adott kedd esti nyilatkozatában Ludovic Orban miniszterelnök.

Orban azt is kifejtette, egyes politikusok nyilatkozatai dacára sem hiszi, hogy lesznek parlamenti frakciók, amelyek nem szavazzák meg a szükségállapot meghosszabbítását előíró elnöki dekrétumot, mert ezzel annak a hatalmas felelősségét vállalnák, hogy megszűnik a kijárási tilalom és minden korlátozás, amely a járvány terjedését akadályozza.

“Nem hagyhatod figyelmen kívül a járványtani orvosok, szakemberek, a hasonló helyzetben tapasztalatot szerzett szakértők véleményét. Ha nem szavazzák meg a dekrétumot, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy abban a pillanatban megszűnik a szükségállapot, és ezzel érvényét veszti minden intézkedés, amelyet a szükségállapot alapján hoztak meg. Megszűnne minden korlátozás, a kijárási tilalom, a gazdasági, kulturális vagy sportesemények megszervezésére vonatkozó tilalmak, és többé semmiféle eszköz nem maradna a hatóságok kezében a vírus terjedésének megakadályozására. Én nem hiszem, hogy valaki magára vállalná ennek felelősségét” – nyilatkozta Orban.

(Mediafax/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 15., 9:54
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Minden iskolát addig kifertőtlenítenek, vizet szerelnek, szappan adagolókat, kézszárítókat stb! Futja a tanárok márciusi fizetéséből!!!! 1 pár százassal máris kevesebbet adtak, pedig 2 hetet ledolgoztunk, majd jött az otthoni online oktatás amit többségünk teljesített saját számítógépével, webkamerájával! A villanyszámla a miénk! A fizetés kb 10 %a az államé! Így kell ezt csinálni!!!

  • User
   Dátum: 2020. április 15., 17:26
   ÉRTÉKELÉS: 14

   Nem szegyelled panaszkodni, hogy otthonrol fogyasztod a villanyt? Azt se mondod meg, hogy mennyibol vontak le azt az allitolagos tobb szaz lejt? Mit szoljon az, aki 3 hete otthon ul, mert egyszeruen megszunt minden jovedelemforrasa? Nagyon a fejukbe szallt a buszkeseg ezeknek a mai tanaroknak, nem mondom.

   • User
    Dátum: 2020. április 17., 8:14
    ÉRTÉKELÉS: -7

    En egy banit se adtam volna nekuk, uljenek otthon csendben ok is es a nyaron potoljak be napra ami elmaradt most. Majd akkor kaptak volna fizetest, akkor is ok jartak volna jol.

   • User
    Dátum: 2020. április 18., 16:52
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Csak lassan itelkezzunk,mert ha tanar nem volna,akkor analfabetak lennenk mindannyian,szegyen,hogy ennyire el vannak egyesek az irigyseg es rosszindulattol vakulva

  • User
   Dátum: 2020. április 16., 9:53
   ÉRTÉKELÉS: -5

   Ez a kimaradas ep eleg vakacio volt ugy gondolom!Az lenne az eszszeru ha nem lenne nyari vakacio es a diakok be tudnak potolni az elmaradast.Persze ezt selteseim szerint sem a tanarok sem a diakok nem dijaznak,de mindenkepp jobb mint az ev halasztas ugy szulonek,tanulonak mint tanarnak.Nemde?????

   • User
    Dátum: 2020. április 16., 11:02
    ÉRTÉKELÉS: 3

    A vakáció nem csak a pihenés miatt kell, hanem mert abban az időszakban a pedagógusoknak és az iskoláknak más feladata is van. Diák-vizsgák, előkészítés a következő tanévre, tanári állásokra való vizsgák lebonyolítása, az iskolák előkészítése a következő tanévre, stb. Ezeket mind le kell bonyolítani a következő tanév elkezdése előtt, ha nem akarjuk, hogy az a tanév is teljesen felboruljon. Egy javaslat, bár fölösleges itt leírni ezt, hogy 1-2 héttel később végződjön az iskola és a következő tanév 1 héttel hamarabb induljon. A.

   • User
    Dátum: 2020. április 16., 22:13
    ÉRTÉKELÉS: 4

    A kimaradás elég vakacio.. Főleg egesznap a hazba ülnek nagyon jó vakacio.. Gondolom nincs gyereke és nem tudja milyen a bent ulos vakacio

   • User
    Dátum: 2020. április 18., 16:37
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Senki nem onszantabol maradt otthon es nem a tanarok vagy diakok dontottek ugy,hogy bezarodjanak az iskolak. A sok rosszindulatu hozzaszolas helyett orulhetnenek a kedves nem tanar szulok,hogy igenis vannak tanarok akik a gyerekeiket tanitjak es nem beleszolni senki helyzeteben,mert ugyanigy mas is leszolhat minden egyes foglalkozast. A tanari palyat valasztottak az agyukkal dolgoznak,es senkinek a kicsi keze nem volt megkotve,hogy ne valassza ugyanezt. Ki kellene probalni,hogy mit is jelent tanitani, es mindenki huzza meg magat,mert a tanarok nem kertek a mas foglalkozasuak munkanelkuliseget. Szoval meg most csak ez folyik az emberekbol,szomoru,hogy az irigyseg,rosszindulat es belatatlansag , a butasag onti el az agyakat,ahelyett,hogy ebbol okulnank,mert egy napon lassan bekovetkezik a veg es mindenki szabadon valaszthatta az eddigi eletet,errol mas nem felel.