Felhívás!

Orban: kerülendő a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel küzdő betegek otthoni kezelése

Orban: kerülendő a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel küzdő betegek otthoni kezelése Románia

Kerülni kell a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel küzdő koronavírusos betegek otthoni kezelését, hogy ne fertőzzék meg a családtagjaikat – jelentette ki szerdán Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő rámutatott, több helyen is elkezdtek kialakítani a kórházépületeken kívül eső helyiségeket, ahol a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkezőket kezelik. Példaként a Marosvásárhelyen, Kolozsváron vagy Aradon tervezett ilyen jellegű létesítményeket említette.

Orban azt mondta, jelenleg “elméletileg engedélyezett a betegek otthoni kezelése”, de ezt lehetőleg kerülni kell, más országok példája ugyanis azt mutatja, ilyen esetekben gyakran előfordult, hogy megfertőződtek a családtagok is.

“Főleg az olyan lakások esetében áll fenn ez a kockázat, amelyekben nincs lehetőség a fertőzött teljes elkülönítésére, például egy tömbházlakásban”.

Korai még bejelentéseket tenni az idei turisztikai idényt illetően

Nem született még végső döntés az idei turisztikai idényt illetően, azonban a szállodákban és panziókban való elszállásolásokat meg lehetne oldani bizonyos szabályok betartásával, véli Ludovic Orban.

A miniszterelnök szerint azonban a vendéglők fokozott kockázatot jelentenek a koronavírus terjedése szempontjából.

A vendéglőben nem lehet védőmaszkot viselni, nem lehet betartani a megfelelő, biztonságot nyújtó távolságot az egy asztalnál ülők, illetve az asztalok között sem, emiatt a korlátozások feloldásának első fázisában kevéssé valószínű ezek megnyitása, mondta Orban.

Hozzáfűzte, minden egyes feloldott korlátozás után várnak 15 napot, mielőtt egy másik intézkedésen lazítanának.

‘Természetesen szeretnénk, hogy az emberek üdülőhelyeken tölthessék szabadságukat, de jelenleg még nem lehet biztosra mondani azt, hogy feloldjuk az ilyen irányú tilalmat; ez a járványhelyzettől függ majd@ – fűzte hozzá Orban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások