Hirdetés
Hirdetés

Tájékoztatás a Kovászna megyei oktatás irányairól

Tájékoztatás a Kovászna megyei oktatás irányairól Kovászna megye

Az egészségvédelem bármilyen körülmények közepette prioritást jelent, ezért a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzetben a tanügyminisztérium egy sor olyan döntést hozott, amelyek a diákok és a pedagógusok biztonságát szolgálják.

Hirdetés
Hirdetés

A 2020. április 21-én közzétett, 4135-ös számú minisztériumi rendelet értelmében Romániában folytatódik a digitális tanrend szerinti oktatás. Ez a rendelet összefoglalja azokat a feladatokat, amelyeket az intézményvezetők és a pedagógusok elvégeznek a minél zökkenőmentesebb oktatási folyamat kivitelezéséhez. A dokumentum folyamondványaként megfogalmazott Beavatkozási terv pontokba szedve összegzi a fontosabb tennivalókat: a törvényi háttér kidolgozását, az oktatásban résztvevő felek együttműködését, az on-line térben történő oktatás kivitelezését, az oktatási folyamat irányítását és monitorizálását, valamit az adatgyűjtést a folyamat hatékonyságának felmérésére.

Jelezzük, hogy Csutak Vilmos Pedagógusok Háza a pedagógusok számára olyan továbbképzéseket szervez, amelyek hozzáférhetővé tesznek bizonyos jól bevált oktatási platformokat, és gyarapítják a pedagógusok digitális tudását a minél hatékonyabb munkavédézéshez.

A 2020. március 27-én megjelentetett tájékoztatásban a Tanügyminisztérium bejelentette, hogy az idei tanévet június 12-én zárjuk, de csak a végzős diákok (a nyolcadikosok, az érettségizők, illetve az utolsó éves szakiskolás és posztlíceumi diákok) térnek vissza az iskolákba, június 2 – 12. között. A döntés külföldi tapasztalatok nyomán született meg: a továbbiakban is alapcél a személyközi érintkezések minimalizálása, ennek érdekében a záróvizsgákra való felkészítés megfelelően fertőtlenített osztálytermekben, előreláthatólag 10 fős csoportokban fog zajlani. A felkészítőkön való jelenlét nem kötelező, a szülő dönti el, hogy gyermeke egészségi állapota lehetővé teszi-e a részvételt. A már közzétett csökkentett vizsgaprogramok alapján a nyolcadikosok szakaszzáró vizsgája június 15-én, az érettségi pedig június 22-én kezdődik, a minisztérium hamarosan kidolgozza a vizsganaptárakat is. A szakközépiskolás és a hivatás szakirányban végző diákok egy otthon elkészített projekt alapján szerzik meg a szakképesítést.

A digitális oktatásban a sajátos nevelési igényű gyermekek is részt vesznek a szakemberek irányításával.

A diákok tehermentesítése érdekében az összes évfolyamon a tanulmányi helyzetet lezárása két jegy alapján történik, a félévi dolgozatotok megírása nélkül. Abban az esetben, ha ebben a félévben az egyes tantárgyakból a tanulónak csak egyetlen jegye van, akkor minden speciális helyzetre létezik megoldás. A diák a második jegyet/minősítést kaphatja az online tevékenységére (amennyiben részt vesz a digitális oktatásban), ha pedig nem tud részt venni a digitális oktatásban, akkor az első félévi lezárása képezi a második jegyet. Ha egyetlen jegye sincs az adott tantárgyból, akkor az első félévi lezárást éves lezárásnak kell elismerni. Azok a tanulók, akik bizonyos tantárgyakból az első félévben nem érték el az ötös átmenő jegyet, a szaktanárral együtt egyeztetnek egy időpontot, amikor a diák egy dolgozat vagy egy projektmunka alapján megszerezheti az átmenő minősítést, úgy, mint a pótvizsgán. .Ennek a helyzenek a konkonkrét megoldása valószínűleg  pontosításra szorul, hiszen az átiratból nem tűnik ki, hogy otthoni dolgozatra gondoltak-e vagy be kell menni valamikor az iskolába.

Az egyéb, az évnek erre a szakaszára beütemezett tevékenységek is sajátos módon történnek:  az óvodákba és az előkészítő osztályokba való beiratkozás nem személyesen, hanem on-line történik, de valószínű, hogy lehetőséget kell biztositani azoknak is, akik ezt nem tehetik meg elektronikus úton. A kilencedik osztályba történő beiratokozás, valamint a pedagógusokat érintő címzetesítési, a véglegesítő és a tanári fokozatok megszerzése érdekében szervezett vizsgák módszertanainak kidolgozása folyamatban van.

Az elmúlt hetekben nem csupán országos, hanem megyei szinten is készültek olyan összesítések, amelyekben azt mértük fel, hogy a diákok mekkora része nem vesz részt a digitális oktatásban. A legutolsó felmérés az intézményvezetők visszajelzéseiből azt mutatja, hogy Kovászna megyében kb. a tanulók 15% -nak jelent gondot a performens eszközök hiánya, akadozó internetkapcsolat, de sajnos sok esetben szubjektív – passzivitás, érdektelenség stb. – okai is vannak a távolmaradásnak. A minél pontosabb adatgyűjtés érdekében a minisztérium az integrált informatikai rendszerben (SIIR) kidolgozott egy olyan összesítő nyilvántartást, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a diákok és a tanerők milyen eszközöket alkalmaznak a digitális tanulás során.Ezteket az információkat május 4-ig kell a rendszerbe feltölteni. Nyilván, a lemorzsolódó diákokról sem mondunk le, hiszen az esélyegyenlőséget, a tanuláshoz való jog biztosítását, illetve a tanulási motiváció növelését a továbbiakban is alapfontosságúnak tartjuk. Az intézményvezetők elemzik ezeket a helyzeteket, és a helyi közösség erőforrásait és lehetőségeit felhasználva, a szaktanárral egyeztetve igyekeznek megtalálni azokat a konkrét megoldásokat, amelyeken által a biztosítják a tananyaghoz való hozzáférést.

A tananyag feldolgozását a tanügyminisztérium is prioritásként kezeli, ezért a diákok számára hamarosan elkészülnek azok a tanulmányi útmutatók, amelyek a március 11-e után elmaradt tananyag feldolgozását tartalmazzák. A pótlásra természetesen csak a következő tanévben kerül sor.

Tisztában vagyunk azzal, hogy az elmúlt hetek komoly fejtörést okoztak az oktatási folyamat minden résztvevőjének: tanárnak, diákoknak és az őket segítő szülőknek is. A kizárólag digitális módon történő oktatásra precedens nélkül, gyakorlatilag az egyik napról a másikra álltunk át, így szinte természetes, hogy kezdetben voltak fennakadások. Mostanra úgy tűnik, hogy valamennyire letisztult a helyzet. Az iskolákban kialakultak azok a kommunikációs csatornák és oktatási módszerek, amelyeken keresztül a tanárok tartják a kapcsolatot a diákokkal és a szülőkkel is. Bízunk abban, hogy az erőfeszítések eredményeképpen minél kevesebb veszteséggel tudjuk lezárni ezt a tanévet.

 

KISS IMRE,

Főtanfelügyelő

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. április 29., 19:15
    ÉRTÉKELÉS: 0

    A legutolsó felmérés a diákok visszajelzéseiből azt mutatja, hogy Kovászna megyében kb. a tanárok 45% -nak jelent gondot a performens eszközök hiánya, akadozó internetkapcsolat, de sajnos sok esetben szubjektív – passzivitás, érdektelenség stb. – okai is vannak a távolmaradásnak.