Felhívás!

Orban: én sem, és a PNL egyetlen törvényhozója sem szavazza meg a bizalmatlansági indítványt

Orban: én sem, és a PNL egyetlen törvényhozója sem szavazza meg a bizalmatlansági indítványt Románia

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerdán kijelentette, hogy nem fogja megszavazni a bizalmatlansági indítványt, és ezt nem fogja megtenni egyetlen liberális törvényhozó sem.

A politikus elmondta, nem tart attól, hogy a párt szankcióban részesíti, amiért a képviselőház elnökeként szerdára összehívta a parlament ülését a bizalmatlansági indítvány szövegének ismertetésére. Felhívta párttársai figyelmét, hogy a PNL szabályzatának 25. cikkelye értelmében az alakulat tagjainak elsődleges kötelessége az alkotmány és az ország törvényeinek a betartása.

“Ami engem illet, a helyzet nagyon tiszta. Liberális elnöki minőségemben védem a PNL-s kormányt. Nem fogom megszavazni a bizalmatlansági indítványt, és ugyanígy a PNL egyetlen törvényhozója sem fogja” – szögezte le Orban.

Arra a kérdésre, hogy állítólag kizárják a pártból azokat a liberális törvényhozókat, akik részt fognak venni a bizalmatlansági indítványt ismertető plenáris ülésen, Orban így reagált: “senkinek nem szabad megfenyegetnie a PNL törvényhozóit”, és egyébként is, az alkotmány és a házszabály értelmében “a jelenlét egy ilyen ülésen nem fakultatív jellegű”.

Emiatt azt fogja javasolni a PNL végrehajtó bizottságának, hogy az alakulat törvényhozói legyenek jelen a parlament ülésén, amelyen szavazásra bocsátják az indítványt, de ne voksoljanak.

Kérdésre válaszolva a képviselőházi elnök azt is elmondta, hogy jómaga jelen lesz a parlament plénumának csütörtöki ülésén is, amelyen a bizalmatlansági indítvány szövegét felolvassák.

A PSD törvényhozói részt fognak venni a plénumon

A Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói részt fognak venni a parlament két házának együttes plénumán, amelyen felolvassák a bizalmatlansági indítványt.

Ezt Lucian Romaşcanu, a PSD szenátusi frakcióvezetője közölte szerdán az Agerpres hírügynökséggel.

A parlament két házának együttes plénumát csütörtökön 16 órára hívták össze.

Ha az összevont házbizottság ismét összeül szavazni a plenáris ülés napirendjéről, a PSD azon valószínűleg nem fog részt venni. Ezeken az üléseken ugyanis “az egyszerű jelenlét vagy a tartózkodás is ellenszavazatnak minősül, és a PSD nem óhajt részt venni egy kudarcot vallott szövetség konfliktusában” – indokolta a döntést Romaşcanu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.