Felhívás!

Baciu: megtettünk minden előkészületet az oltás harmadik dózisának beadására

Baciu: megtettünk minden előkészületet az oltás harmadik dózisának beadására Románia

Az egészségügyi minisztérium készen áll a COVID-19 elleni oltás harmadik adagjával történő immunizálásra – jelentette be szerdán Andrei Baciu.

Az egészségügyi államtitkár tájékoztatása szerint az Európai Gyógyszerügynökség ajánlására várnak ebben a kérdésben. Ez szeptember közepére várható, a romániai lakosság harmadik dózissal történő immunizálása tehát valószínűleg októberben kezdődik el. “Technikai és szervezési szempontból is mindent előkészítettünk, hogy amint megkapjuk az ajánlást, készen álljunk a romániai végrehajtására” – részletezte.

Arra a kérdésre, miszerint létezik-e olyan országos program, amelynek keretében az emberek ingyenesen tesztelhetik antitest-szintjüket, hogy kiderüljön, szükségük van-e egy harmadik adag vakcinára, Baciu azt mondta: az antitestek szintjének mérésére nincs nemzetközi szabvány, így a harmadik adag beadásáról “biológiai kritériumok” alapján döntenek.

Hozzátette, elsősorban gyenge az immunrendszerű, például szervátültetésen átesett személyeknek, rákbetegeknek szánják a harmadik dózist, illetve azoknak, akik kemoterápiát, illetve bizonyos gyógyszereket kapnak. Az ilyen betegek esetében tudományosan bizonyított, hogy egy harmadik oltás megnöveli az eredetileg kialakított immunválaszt – szögezte le az egészségügyi államtitkár.

Csökkenthetik az oltás alsó korhatárát, ha az illetékes nemzetközi intézmények ezt ajánlják

Baciu közölte, az egészségügyi minisztérium fontolóra veszi a koronavírus elleni oltásra jogosultak alsó korhatárának csökkentését, ha az illetékes nemzetközi intézmények erre vonatkozó ajánlásokat tesznek.

Az egészségügyi államtitkárt egy bukaresti kórház megvalósíthatósági tanulmányát bemutató rendezvényen kérdezték erről az újságírók.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, a hatóságok jelenleg elemzik azt a lehetőséget, hogy uniós COVID-igazolványhoz kössék az emberek jelenlétét bizonyos nyilvános terekben. Hozzátette, hogy ez nehéz döntés, mert “ahhoz kell igazítani, ahogyan most működnek a dolgok”.

Az államtitkár hangsúlyozta, bizonyított, hogy a koronavírus elleni oltás biztonságos és hatékony. Az oltakozási kedv nyári csökkenését Andrei Baciu azzal magyarázta, hogy többen fontosnak tartották a szabadságuk megtervezését a vakcina beadatásánál, emellett a kedvező járványhelyzet az emberek veszélyérzetét is tompította.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.