Orban: amint beiktatták a kormányt, az első döntések egyike az uniós biztosjelölt nevesítése lesz

Orban: amint beiktatták a kormányt, az első döntések egyike az uniós biztosjelölt nevesítése lesz Románia

Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök úgy nyilatkozott szerdán, hogy Románia tartja magát az ütemtervhez az uniós biztos kijelölését illetően. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az új kormány beiktatása után az első döntések között fog szerepelni egy olyan jelölt nevesítése, akinek esélye van arra, hogy szavazatát adja rá az Európai Parlament.

Orban közölte, elhalasztották az Európai Bizottság új összetételéről döntő szavazást az Európai Parlamentben. Amint beiktatták az új kormányt, az első döntések egyike a Romániát képviselő uniós biztos nevesítése lesz, mondta.

Azt is elárulta, van elképzelése arról, kit javasolna az Európai Bizottságba.

Viorica Dăncilă leköszönő miniszterelnökről azt mondta: Dăncilă “csúfot űzött Romániából”, amikor Rovana Plumbot javasolta uniós biztosnak, akinek semmi esélye sem volt, utána pedig Dan Nicát nevesítette, aki Orban véleménye szerint szintén nem fog bizalmat kapni az Európai Parlamenttől. “Az ellenzéket hibáztatni valamiért, amit te tettél miniszterelnökként, olyan jelölteket nevesítve, akiknek súlyos gondjaik vannak a feddhetetlenséggel és semmiféle kompetenciájuk nincs az uniós biztosi tisztség ellátásához, ez határtalan pimaszságról, és a Románia érdekei iránti teljes megvetésről tanúskodik” – mondta Ludovic Orban.

Bízik a bizalmatlansági indítványt megszavazó pártokban

A kinevezett miniszterelnök bizakodóan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy számíthat mindazon törvényhozók parlamenti támogatására, akik hozzájárultak a Dăncilă-kabinetet megbuktató bizalmatlansági indítvány sikeréhez.

“Hiszek benne, hogy azok a partnereink, akik hozzájárultak a bizalmatlansági indítvány sikeréhez, bizalmat fognak szavazni a parlamentben a kormánynak, ellenkező esetben Viorica Dăncilă marad hatalmon, és én nem látok komoly okot arra, hogy ne támogassák a kormány beiktatását” – fogalmazott Orban, aki szerint nincs számottevő akadálya egy, az új kabinetet támogató többség kialakításának.

Azt is elmondta, egyelőre nem számít kormánykoalíciós partnerre, amely a PNL mellett részt venne a kabinetben.

Orban tájékoztatott, hogy a képviselőházban és a szenátusban is tárgyalócsoportok alakultak, amelyek egyenként fognak beszélni a Szociáldemokrata Párt törvényhozóival is, mert vannak köztük olyanok, akik nem értenek egyet a PSD vezetőségének “súlyos elhajlásaival”, és bizalmat szavaznának az új kormánynak.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.