Felhívás!

Orban: a törvényhozók speciális nyugdíjának felszámolására fogunk szavazni

Orban: a törvényhozók speciális nyugdíjának felszámolására fogunk szavazni Románia

A liberális párti parlamenti képviselők meg fogják szavazni a törvényhozók különnyugdíjának felszámolását – jelentette ki szerdán Ludovic Orban, a PNL elnöke.

A parlamentben nyilatkozó Orban azt mondta: a PNL politikai bizottságának ülésén egyöntetű döntés született arról, hogy támogatni fogják a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvény módosítását, amely felszámolja a törvényhozók speciális nyugdíját.

Arra a kérdésre, hogy a PNL a hasonló tartalmú, Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott törvénytervezetet is támogatja-e, Orban úgy felelt: a törvényhozók különnyugdíjának felszámolására a PNL még az elmúlt parlamenti ciklusban nyújtott be javaslatot, ugyanakkor hasonló témában az USR PLUS-nak is van törvénytervezete. “Az elmúlt parlamenti ciklusban, amikor a PSD volt többségben, ezt a két jogszabálytervezetet a fiókban tartották” – fogalmazott a PNL elnöke, aki szerint a PSD nem akarta megoldani a kérdést az elmúlt ciklusban, most pedig, amikor a PNL igyekszik orvosolni a helyzetet, a szociáldemokraták “el akarják érni a vonatot”, de “lekésték” azt.

Nem tud a költségvetés-tervezettel kapcsolatos elégedetlenségekről

Ludovic Orban szerint a költségvetés-tervezetet várhatóan még a szerdai kormányülésen bemutatják, és a hét során közvitára bocsátják.

Orban azt mondta: tudomása szerint senki nem fogalmazott meg elégedetlenséget a tervezettel kapcsolatban. “Engem egyetlen miniszter sem hívott fel” – tette hozzá.

A legnagyobb kormánypárt elnöke azt is elmondta, hogy ‘nehéz döntéseket’ kellett meghozniuk az államháztartási törvény tervezetének kidolgozásakor, mivel a világjárvány gazdasági válságot vont maga után, az állami bevételek lecsökkentek, és figyelembe kell venni az Európai Unióval szembeni vállalásokat.

A költségvetés célja a gazdaság talpra állítása, amely a beruházások mértékének emelkedésén, az európai alapok felhasználásának növelésén és az országos helyreállítási terv mielőbbi elfogadásán alapszik majd – mondta, hozzátéve: a minisztereknek el kell fogadniuk, hogy a jelenlegi helyzetben csökkenteni kell a kiadásokon és hatékonyan kell felhasználni az anyagi erőforrásokat.

Orban ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy a koalícióhoz tartozó valamennyi parlamenti párt támogatni fogja a tervezetet, amelynek kidolgozásakor folyamatosan kommunikáltak egymással a miniszterek, a hatóságok és ügynökségek képviselői és a miniszterelnök.

Arra a felvetésre, hogy az USR-PLUS egyes miniszterei elégedetlenségüknek adtak hangot a büdzsével kapcsolatban, Orban úgy reagált: nyilván minden miniszter szeretne nagyobb költségvetésből gazdálkodni, de a racionalitás keretei között kell maradnia.

A nyugdíjemelés kapcsán a PNL elnöke kifejtette: a nyugdíjpontokat áttekinthető módon, évente, január elsején szándékoznak emelni, és nem úgy, ahogy a PSD tette, ‘hol júniusban, hol szeptemberben, vagy amikor megígérték a nyugdíjasoknak’. A nyugdíjpont értékét a gazdasági növekedés függvényében fogják emelni – szögezte le Orban.

“Több száz embert neveztem ki karrierem során, de mindig a szakmai hozzáértés volt a kritérium”

Ludovic Orban “határozottan” ellenzi az olyan jellegű kinevezéseket, mint amilyen a Prut-Bârlad Vízügyi-medence Igazgatatóságánál történt. Ott ugyanis egy olyan fiatal nőt alkalmaztak mérnöki állásra, akinek még az ágazatra vonatkozó alapfokú ismeretei sem voltak.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke újságírói kérdésre válaszolva fejtette ezt ki a parlamentben, és hozzátette, hogy ő személy szerint több száz, ha nem ezer embert nevezett már ki karrierje során, és mindig a szakmai hozzáértést, az integritást, a tapasztalatot és a megfelelő irányítási képességet tartotta szem előtt.

Hozzáfűzte, van néhány megye, ahol megtörténtek ilyen kirívó esetek, és ezeket mind hevesen bírálta mind a párton belül, mind azon kívül.

“Ezek az esetek nem jellemzőek ránk. Több mint 1300 polgármesterünk, helyi vagy megyei tanácsosunk, megyei tanácselnökünk, miniszterünk, államtitkárunk, parlamenti képviselőnk van, akiket szigorú kritériumok alapján választottunk ki” – szögezte le a liberális párt vezetője.

Február elején a sajtóban nagy port vert fel a Recorder oknyomozó portál anyaga, amely szerint ‘a Prut-Bârlad Vízügyi-medence Igazgatatóságának legfrissebb alkalmazottja egy fiatal nő, aki korábban pincérnőként, manikűrösként dolgozott, és három napig a Vatra Moldoviţei polgármesteri hivatal alkalmazottja volt, és állítása szerint kémia szakot végzett az egyetemen’.

Akkor Florin Cîţu miniszterelnök is felkérte a kormányfői ellenőrző testületet, hogy végezzen vizsgálatot ebben az ügyben a Román Vízügyi Hatóságnál.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.