Felhívás!

Orban: a szakmai oktatás fejlesztése képezi a kormány egyik prioritását

Orban: a szakmai oktatás fejlesztése képezi a kormány egyik prioritását Románia

Fejleszteni kell Romániában a szakmai és műszaki oktatást annak érdekében, hogy az állami, vagy magánvállalatoknak munkaerőt lehessen biztosítani – fejtette ki pénteken Ludovic Orban kormányfő.

A miniszterelnök a Suceava megyei Pojorâta településen tett látogatást, ahol a Román Vasúttársaság (CFR) vasúti helyreállítási munkálatokat végzett.

“Sajnálatos módon az utóbbi 15 évben a szakiskolák és inasiskolák az oktatási rendszer mostohagyermekei voltak. Ezek fejlesztése képezi az egyik prioritásunkat az oktatás terén, és ennek érdekében beruházásokat tervezünk állami büdzséből, vagy európai alapokból, de ugyanakkor támogatnánk a duális rendszert is, ami azt jelenti, hogy a magánvállalatok partneri szerződést kötnek az oktatási intézményekkel, biztosítják ezekben a szakmai oktatáshoz szükséges műszaki eszköztárat és az oktatókat is. Ugyanakkor ösztöndíjakat is biztosítanak a diákoknak, majd munkahelyet is a tanulmányok elvégzése után. Ezt a duális rendszert használja Németország, Ausztria, Svájc is, kiváló eredménnyel” – mutatott rá Orban.

A kormányfő azt javasolta a vasúttársaság képviselőinek, hogy a CFR kössön partneri szerződést a szakiskolákkal, hogy megfelelő szakemberekhez és munkaerőhöz jusson a közeljövőben.

Adómentes a duális oktatásba fektetett profit

Kihirdette Klaus Iohannis a törvényt, amely előírja, hogy a duális oktatást támogató cégek mentesülnek az ilyen célból visszaforgatott nyereség adójának befizetésétől, vagy leírhatják a diákok ösztöndíjára költött összegeket.

A 2015/227-es Adótörvényt módosító és kiegészítő jogszabály célja arra ösztönözni a vállalatokat, hogy partneri szerződéseket kössenek az állammal a duális képzés támogatása érdekében.

A jogszabály értelmében azok a mikrovállalatok, amelyek ösztöndíjat adnak a duális oktatásban részt vevő diákoknak, jövedelmi adójuknak 20 százalékáig levonhatják ezeket az összegeket az illető negyedévben befizetendő adójukból.

A törvényt október végén fogadta el a képviselőház.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások