Felhívás!

Orban: a PNL kész mielőbb benyújtani a bizalmatlansági indítványt

Orban: a PNL kész mielőbb benyújtani a bizalmatlansági indítványt Románia

Ezen a héten folytatódnak a bizalmatlansági indítvány benyújtását előkészítő tárgyalások – mondta hétfőn Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

A párt végrehajtó bizottságának ülését követően Orban úgy nyilatkozott, a beadványnak már van egy szövegváltozata, amelyhez beleegyezését adta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A szöveget a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE), illetve a Pro Romániának is elküldték, és várják hozzászólásaikat.

“Részünkről a PNL készen áll a bizalmatlansági indítvány mielőbbi benyújtására” – fogalmazott Orban, hozzátéve, a beadvány biztos sikere érdekében azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy 233 támogató aláírást gyűjtenek össze.

Fontos az indítvány beterjesztésének időpontja is, valamint az erről való szavazás dátuma, ugyanis meg kell győződniük arról, hogy az aláírók közül senki nem hiányzik azon a napon a parlamentből. “Minden egyes hiányzás a bizalmatlansági indítvány sikerét veszélyezteti” – szögezte le a PNL vezetője.

Úgy vélekedett: miután az ALDE ellenzékbe vonult, azt tartja a “normális attitűdnek”, hogy a volt kormánykoalíció kisebbik pártjának parlamenti képviselői egytől-egyig aláírják és megszavazzák a beadványt. A Pro Románia szintén hajlandóságot mutatott az indítvány támogatására, az RMDSZ és a PMP szintén megszavazza, és a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyes törvényhozóival is tárgyalt már erről a kérdésről – mondta Orban, aki szerint pártja készen áll a kormányzásra.

Ponta: ha a kormányfő szerdáig nem áll a parlament elé egy átszervezett kormánnyal, megszavazzuk a bizalmatlansági indítványt

Victor Ponta, a Pro Románia párt elnöke úgy nyilatkozott hétfőn, hogy amennyiben Viorica Dăncilă miniszterelnök nem jelenik meg legkésőbb szerdán a parlament előtt egy kormányátszervezési tervvel, a Pro Románia törvényhozói meg fogják szavazni a bizalmatlansági indítványt.

“Várjuk, hogy Dăncilă asszony szerdán bemutassa a kormányátszervezési javaslatát. Gyakorlatilag abban a helyzetben vagyunk, hogy a környezetvédelmi, energiaügyi, parlamenttel való kapcsolattartásért felelős és belügyi tárca mellett megtörténhet, hogy szerdára vagy csütörtökre már tanügyminiszterünk sem lesz, így ha szerdán nem áll elénk a javaslattal, akkor nincs más választásunk (…), minden Pro Románia párti parlamenti képviselő meg fogja szavazni a bizalmatlansági indítványt, amelyet reményeim szerint be fog nyújtani a PNL és az USR” – mondta Ponta a parlamentben.

FRISSÍTÉS: Az indívány megsürgetéséről egyeztet az USR, a PMP, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek

A bizalmatlansági indítvány benyújtásának megsürgetéséről egyeztetnek kedden a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RDMSZ), valamint a nemzeti kisebbségek törvényhozói.

Az USR képviselőházi frakciójának vezetője, Stelian Ion kezdeményezte találkozón részt vesz Adrian Wiener USR-s szenátor, Cseke Attila RMDSZ-es szenátor, Petru Movilă PMP-képviselő, valamint a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának vezetője, Varujan Pambuccian.

Stelian Ion szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem igazolta vissza jelenlétét.

Az USR képviselőházi frakcióvezetője hétfőn azt mondta, keddre egyeztetésre hívja a parlamenti frakciók vezetőit, hogy a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány benyújtásának megsürgetéséről tárgyaljanak. Hozzátette, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE),valamint a Pro Romániának is egyértelműen közölnie kell, hogy támogatja-e az indítványt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.