Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nő a munkanélküli segély értéke

Nő a munkanélküli segély értéke Románia

Döntéshozó fórumként szavazott a képviselőház arról az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezetről, amely a munkanélküli segély értékének növelését írja elő. Ennek értelmében 131 lejjel növekszik a segély összege azon személyek számára, akik munkanélküli támogatásra jogosultak.

Hirdetés
Hirdetés

„Az eddig érvényben levő rendelkezések szerint a segély kiszámításakor a Megyei Munkaerő-elosztó Ügynökség (AJOFM) a szociális referenciamutató (ISR) 75 százalékát vette alapul, amely 394 lejt jelentett. Az általunk kidolgozott törvénykezdeményezés szerint ezentúl a szociális referenciamutató (ISR) teljes értékét, vagyis 525,5 lejt kell majd alapul venni a munkanélküli segély kiszámításakor, amely 131 lejes többletet jelent. A juttatás értéke tovább növekedhet a szolgálati idő függvényében, vagyis annak a munkavállalónak, aki legalább 3 évet dolgozott, az elmúlt 12 hónap bruttó átlagbérének három százaléka adódik hozzá a segélyhez, 5 munkaév után 5 százalék, 10 munkaév után 7 százalék, 20 munkaév után pedig 10 százalékkal nő a munkanélküli segély értéke” – tájékoztatott Csép Éva-Andrea, az RMDSZ munkaügyekért felelős szakpolitikusa, Maros megyei törvényhozó a plénumi szavazását követően.

A szakpolitikus példaként említette, hogy annak a szülőnek, akinek bruttó havi jövedelme 3.000 lej, több mint 20 év régiséggel rendelkezik és előreláthatatlan okok miatt munkahely nélkül maradt, az 525,5 lejes munkanélküli segély alapösszege kiegészül 300 lejjel, vagyis a bruttó átlagbérének 10 százalékával. Számára a juttatás értéke az eddigi 694 lej helyett havi 825 lej lesz, amelyre maximum 12 hónapig jogosult.

Csép Éva-Andrea rámutatott arra is, hogy a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium júniusi adatai alapján Romániában 2,65 százalékos a munkanélküliségi ráta, tehát 223 ezer munkakereső volt regisztrálva, amelyből 36 ezren kaptak munkanélküli segélyt. „Továbbra is szorgalmaznunk kell a munkapiacon való elhelyezkedést, de kiemelt figyelmet kell fordítanunk azokra a személyekre és szülőkre, akik akaratuk ellenére veszítették el munkájukat, aktív munkakeresésben vannak és biztosítaniuk is kell családjuk biztonságát ebben az időszakban. Az RMDSZ továbbra is kiemelt figyelmet fordít azokra az intézkedésekre, amelyek a családok támogatását szolgálják” – nyilatkozta a képviselő.

A törvénytervezet az államelnöki kihirdetés után, a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép érvénybe.

(közlemény, fotó: pexels.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. szeptember 7., 19:52
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Bravó! 500 lej, ha kirugják az embert + 300 ha van 20 év régiség!!! Az a dologtalan aki 1990 óta lopja a napot lehet több szocsit😆 kap! Ha még 1 betegnyugdíjat is ” intézett” király élete végéig! Ez rrománia!!!! Ha a munkanélküli családfenntartó 1-2 gyerekkel, hogy él meg udemeré?!

  • User
   Dátum: 2022. szeptember 8., 9:11
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Miért érzem azt, hogy olyan emberek panaszkodnak, akik amúgy nem értenek semmihez, olyanok fele mutogatva, aki 1-2 dipmlomával rendelkezik, tanult, dolgozott, hogy jó megélhetése legyen, nem csak elvárta, hogy nagy fizetése legyen.

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 8., 14:34
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Százezer számra importáljuk távol Keletről a ,,munkaerőt”,lásd Ditró,miközben jutalmazzuk a munkakerülést!Akkor hogy is van ez?Lassan akkora a segíj,hogy a munkás nem kap annyit!

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 9., 12:38
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Tökéletesen egyetértek: Egy vagy a JÓ Nő, a munkanélküli segély értéke, sőt az értékemelője. Nincs az a férfi, aki versenyre kelhetne vele.