Felhívás!

Nincs párhuzamos állam!

Nincs párhuzamos állam! Románia

Az államfő szerint a DNA-főügyész leváltását előíró alkotmánybírósági döntés több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt. Klaus Johannis kedden azt mondta: mérlegelési időre van még szüksége, amíg eldönti, mit lépjen az ügyben, írja az MTI.

Klaus Johannis szerint felmerül a kérdés, hogy mi garantálja az ügyészek függetlenségét, ha alárendelik őket az igazságügyi tárcát vezető „szuperminiszternek”, akinek döntéseit még az államfőnek is végre kell hajtania. Az elnök szerint az is érthetetlen, hogyan láthatja el az igazságszolgáltatás függetlenségének őreként meghatározott Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) az alkotmányos feladatát, ha nem számít, mi a véleménye egy ügyészségi vezető leváltásáról. Az államfő leszögezte: a vita tétje a korrupcióellenes harc, amelynek létjogosultságát az elégedetlen politikusok megkérdőjelezték. Hozzátette, szerinte a korrupcióellenes harc sikeres Romániában, ezt eltökélten folytatni kell. Elismerte, hogy vannak megkérdőjelezhető eljárások, de szerinte azok kijavítása folyamatban van.

Az elnök úgy vélekedett: minderről az érintett intézmények és társadalmi szereplők bevonásával kell közvitát kezdeni, amelynek végén azt is lehetővé kell tenni, hogy a választók népszavazással döntsenek. Újságírói kérdésre válaszolva cáfolta, hogy szorult helyzetéből kiutat keresve – a kormánypártok által visszaélésekkel vádolt – Laura Codruța Kövesit próbálná lemondásra bírni. Johannis szerint erről a főügyész csak egyoldalúan dönthet, a DNA főügyészének önkéntes távozása ráadásul szerinte nem is ad választ az alkotmánybírósági döntés által felvetett, az állam berendezkedésével, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a hatalmi egyensúlyokkal, a tisztségviselők feddhetetlenségével kapcsolatos kérdésekre. Az elnök megállapította: a PSD egy ideje azon fáradozik, hogy megcsonkítsa az elnöki hatásköröket, az alkotmánybíróság döntése pedig összecseng ezzel az igyekezettel. Az elnök szerint nem létezik semmilyen „párhuzamos állam”, szerinte ezt a fogalmat a PSD találta ki, hogy igazolja az igazságszolgáltatás elleni támadásait.

A PSD szombat esti nagygyűlésére, illetve Liviu Dragnea PSD-elnöknek a DNA ügyészeit támadó nyilatkozataira reagálva, Johannis megengedhetetlennek nevezte, hogy egy politikus „aki ráadásul bűnöző is”, egy tévéműsorban nyilvánosan megfenyegesse az ügyészeket, miután egy „középszerű nagygyűlést szervezetett az igazságszolgáltatás ellen”. Románia szerinte nem fog egy hataloméhes ember kedvéért lemondani a demokráciáról. Johannis azt mondta: nem fog decemberig várni a döntésével, de úgy véli, nem akar alapos mérlegelés nélkül, „gépiesen” eleget tenni az alkotmánybírósági határozatnak, mert attól tart, hogy azáltal az állam jelenlegi berendezkedése „tartalom nélküli formává” válhat.

A PSD közleményben reagált az elnök keddi nyilatkozataira, amelyeket az alkotmányos rend elleni súlyos támadásnak minősített, hangsúlyozva, az, hogy Johannis közvitára akar bocsátani egy alkotmánybírósági döntést, a demokrácia elleni agresszióként értékelendő. „Az alkotmánybíróság határozatai véglegesek és általánosan érvényesek – ezeket végre kell hajtani, nem képezhetik vita tárgyát” – fogalmaz a közlemény.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. június 13., 7:02
    ÉRTÉKELÉS: -1

    A parhuzamos allam az,kedves Klaus Johannis,amikor a szabadkomuvesseg beepul egy allam fontos intezmenyeibe (DNA,ugyeszseg,birosag,rendorseg,politikai partok,szenatus.parlament) es belulrol bomlasztja es iranyitja az allami szerveket kenye -kedve es sajat erdekei szerint,az ott elo allampolgarok erdekeit semmibe veve.Marpedig Romaniaban (es sajnos meg sok mas allamban Europa szerte) ez igy mukodik.Mert a szabadkomuvesseg egy rakos daganat Europa es Romania testen.Es ettol nem mentes sem a Liberalis Part,sem a PSD de meg az UDMR sem.Ezt jelenti,hogy parhuzamos allam es nem azt amit a PSD felremagyaraz a roman nepnek.Mas parhuzamos allam valoban nem letezik csak ez! A szabadkomuvesek altal iranyitott parhuzamos allam!