Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem járult hozzá a szenátus a Tăriceanu elleni bűnvádi vizsgálathoz

Nem járult hozzá a szenátus a Tăriceanu elleni bűnvádi vizsgálathoz Románia

Nem járult hozzá a parlament szenátusa, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) újabb bűnvádi vizsgálatot indítson Călin Popescu-Tăriceanu házelnök ellen.

A szenátus jogi bizottsága múlt héten támogatta a házelnök kiadását az igazságszolgáltatásnak, de a hétfői titkos szavazáson a jelentésüket csak 38 törvényhozó támogatta, 71 ellenében, így a DNA nem kezdhet bűnvádi eljárást a kisebbik kormánypártot, az ALDE-t vezető házelnök ellen.

Tăriceanut – akit egy másik korrupciós ügyben áprilisban jogerősen felmentett a bíróság – 800 ezer euró kenőpénz elfogadásával gyanúsítja a DNA a Microsoft-aktaként elhíresült közbeszerzési korrupciós ügyben. A vádhatóság szerint Tăriceanut akkor vesztegették meg, amikor – 2004-tól 2008-ig – miniszterelnök volt.

A feltételezett bűncselekmény elkövetése után több mint egy évtizeddel megfogalmazott újabb korrupciógyanút Tăriceanu a vádhatóság bosszújának tartja, válaszlépésnek arra, hogy következetesen szót emelt a DNA túlkapásai ellen.

A szenátusban a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói vannak többségben.

Hirdetés
Hirdetés

Tăriceanu kiadását az igazságszolgáltatásnak tavaly novemberben kérte a DNA, a szenátus szociáldemokrata többsége azonban mindeddig halogatta a kérés elbírálását. Az ellenzék ezt politikai zsarolásnak minősítette: szerintük a szociáldemokraták ezzel biztosították be kormányzati partnerük koalíciós hűségét.

Tăriceanu mentelmi jogának felfüggesztése azután került napirendre a parlamentben, hogy a szociálliberális koalíció pártjai súlyos vereséget szenvedtek a május 26-ai európai parlamenti választáson. A jobbközép ellenzék magának követelte a képviselőház elnöki tisztségét, amely a korrupcióért elítélt Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök bebörtönzése nyomán üresedett meg.

Az új házelnök megválasztása előtti órákban a szenátus jogi bizottsága váratlanul napirendre tűzte és elfogadásra javasolta a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérését, amelyben Tăriceanu mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte. Az ellenzék szerint a PSD így figyelmeztette a koalíciós megállapodás felmondását fontolgató ALDE-t, hogy Tăriceanu ellen bűnvádi eljárás indulhat, ha nem tart ki a PSD mellett. A képviselőház múlt héten végül a PSD jelöltjét, Marcel Ciolacut választotta elnökévé az ALDE támogatásával.

Romániában a törvényhozókat csak a parlament jóváhagyásával lehet előzetes letartóztatásba helyezni vagy házkutatást elrendelni ellenük. A parlamenti mandátummal rendelkező – tisztségben lévő vagy volt – kormánytagok ellen pedig csak akkor indíthat bűnvádi vizsgálatot az ügyészség, ha a parlament érintett kamarája ehhez hozzájárul.

Tăriceanu szerint az ügyészségi iratcsomót politikai célból állították össze

Călin Popescu-Tăriceanu állítása szerint az az iratcsomó, amely alapján mentelmi jogának megvonását kérte az Országos Korrupcióellenes Ügyészség, tele van hazugsággal és manipulációval, amelyek révén a DNA az ő politikai karrierjét akarja beszennyezni.

A szavazás előtt a házelnök azt mondta, kétsége sincs afelől, hogy a mentelmi joga megvonását indokló ügyészségi iratcsomó politikai célokat szolgál, mert tele van hazugságokkal és manipulációval.

„A mai szavazás alkalmat szolgáltat arra, hogy beszéljünk az igazságszolgáltatásban fellelhető furcsa egybeesésekről. Az nem véletlenszerű egybeesés, hogy ez az iratcsomó éppen akkor bukkant elő, amikor nyilvánosságra kerültek a titkosszolgálatok és a legfelsőbb bíróság közötti titkos megállapodások. Valószínű, hogy ha nem féltek volna annyira a rendszer összeomlásától, még vártak volna néhány hónapot, a választási kampányig, hogy akkor adják meg a végső döfést. Ahogy a DNA és gépezete működik, az már nem jelent titkot egyetlen román állampolgárnak sem. Kiválasztanak egy célpontot (kényelmetlen politikust, vagy olyan üzletembert, aki az ő védenceiket veszélyezteti), hoznak egy-két hamis tanút, akik elmondanak néhány kiagyalt hazugságot, kiadják a dossziét a sajtónak és következik a nyilvános nyomásgyakorlás, ami véget vet a kényelmetlen politikus hírnevének vagy a román ember üzletének. Ha nem megy egyből, jönnek újra és újra” – fogalmazott Tăriceanu.

A szenátusi elnök szerint a DNA által összeállított iratcsomó nem azért tartalmaz 18.000 oldalt, mert tele van bizonyítékokkal, hanem hogy azt a benyomást keltse, mintha az ügyészek komoly munkát végeztek volna.

Azt is nyomatékosította, hogy politikai karrierjének harminc éve alatt soha nem követett el törvénytelenséget.

Jelenleg nem fontolgatja jelöltetését az államelnöki tisztségre

Jelenleg nem merül fel, hogy jelöltesse magát az államelnök-választásokon – jelentette ki hétfőn Tăriceanu.

„Pillanatnyilag személyemmel kapcsolatban nem jön szóba az államelnöki tisztségre való jelölés. Számomra jelenleg ez nem egy olyan opció, amelyet fontolgatnék” – jelentette ki újságírói kérdésre válaszolva Tăriceanu.

Johannis: a PSD és az ALDE gátolja az igazságszolgáltatást

A Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök mentelmi jogának megvonására vonatkozó DNA-igénylés megtagadása „durva ellenszegülés” a román állampolgároknak a referendumon kifejezett akaratával szemben – véli Klaus Johannis államelnök.

„A PSD és az ALDE továbbra is akadályozza az igazságszolgáltatást, pajzsot emelve Călin Popescu-Tăriceanu elé, hogy megvédje a bűnvádi eljárástól. A szenátusban adott voks durva ellenszegülés az állampolgároknak a május 26-i referendumon kifejezett akaratával szemben. Alig néhány nappal azt követően, hogy a románok világosan és határozottan elutasították a PSD-ALDE azon politikáját, amely a büntetőügyes politikusok védelmének szolgálatába állította az állami intézményeket, a többség szenátorai semmibe veszik ezt az akaratot” – fogalmaz Klaus Johannis államfő az Államelnöki Hivatal hétfő este kiadott sajtóközleményében.

Az államelnök kijelenti, hogy a felsőházban adott szavazat révén a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének parlamenti képviselői „elveszítik becsületüket az állampolgárok előtt, és bebizonyítják, hogy szégyent jelentenek az országnak”.

Május 26-án Románia megerősítette, hogy erős demokráciája van, amelyben senki nem áll a törvény fölött, állítja Johannis a közlemény értelmében.

„A referendumon adott voks tiszteletben tartása minden parlamenti képviselő számára kötelező, aki ezt elutasítja, gyakorlatilag elárulja az állampolgárokat, akik a parlamentbe küldték őket, jogaikat képviselendő. (…) A PSD és az ALDE tagjai semmit nem értettek meg a referendumon adott voksból, és a szenátusban történtek bizonyítják, hogy továbbra is gátolni akarják az igazságszolgáltatást” – áll még a közleményben.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások