Hirdetés
Hirdetés

Nem a gazdaság dübörög

Legkevesebb 3,8 milliárd, más becslések szerint 4,3 milliárd eurónyi összeg folyt be tavaly a román gazdaságba a külföldön dolgozó munkavállalók jóvoltából. Ez nagyjából annyi, mint amennyi Románia két óriásvállalatának, az OMV Petromnak és a Daciának az éves árbevétele.

Tíz év leforgása alatt közel 40 milliárd euró került be a román gazdaságba a külföldön dolgozók által hazautalt pénz formájában, legalábbis a Román Nemzeti Bank (BNR) és az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint, amit a novekedes.hu idéz. A valós összeg ennél minden bizonnyal nagyobb, mivel a vendégmunkások által zsebben hazavitt készpénz nem jelenik meg benne.

Tavaly a BNR szerint közel 3,8 milliárd euróval támogatták külföldön élő vendégmunkások itthon maradt hozzátartozóikat, míg a Világbank 4,3 milliárd euróra becsüli ezt az összeget. Ha 2 millió külföldön élő román munkavállalóval számolunk, akkor az előbbi összeg esetén fejenként 1900, havi szinten pedig közel 160 eurót kapunk, míg a Világbank számításai szerint éves viszonylatban 2150, havi leosztásban 180 eurót kapnak az otthon maradottak.

Tavaly a bruttó hazai termék 2 százalékát tette ki a vendégmunkások által hazautalt pénz, s a korábbi években ez az arány még nagyobb volt. 2007-ben és 2008-ban, a globális pénzügyi válság kirobbanását megelőző időszakban, a külföldi munkavállalók 6,1, illetve 6,3 milliárd eurót pumpáltak a romániai gazdaságba, ami az akkori GDP 4,8, illetve 4,3 százalékát tette ki.
A legtöbb pénz Olaszországból érkezik, majd Németország és az Egyesült Államok következik, Spanyolország pedig csak negyedik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. november 16., 6:01
    ÉRTÉKELÉS: 0

    “Tavaly a bruttó hazai termék 2 százalékát tette ki a vendégmunkások által hazautalt pénz.” Akkor mégiscsak 98 százalékot az országban állítottak elő, dübörögve vagy anélkül.