Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Negyvenezer nyugdíjas kap üdülőjegyet 2021-ben

FRISSÍTVE: Negyvenezer nyugdíjas kap üdülőjegyet 2021-ben Románia

Románia mintegy ötmillió nyugdíjasából csak negyvenezren kapnak üdülőjegyet valamely fürdőhelyiségbe 2021-ben – jelentette be szerdán a Fürdőturisztikai Munkáltatói Szövetség (OPTB) elnöke. FRISSÍTÉS: A nyugdíjpénztár szerint 104.829 a valós szám.

Hirdetés
Hirdetés

Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozó Nicu Rădulescu azt mondta: az „Isten adta természetes gyógyulási lehetőségekre” minden korábbinál nagyobb szükség lenne.

„A gyógyvizek, termálvizek, sós vizek, jódozott vizek, iszap, tőzeg és egyéb gyógyító tényezők sokkal inkább elérhetőek az egyszerű ember számára, mert olcsóbbak, de nem utolsó sorban hatékonyabbak is. Sajnos, ebben az évben a társadalombiztosítási költségvetés, amely magában foglalja a nyugdíjasok költségvetését is, akik egy résztámogatott rendszerben járnak gyógyfürdőkbe, azaz a költségek felét fizetik, rendkívül alacsony. Míg az előző években 300, vagy 200 ezer nyugdíjasunk volt, 2019-ben is 125 ezer, idén csak 40 ezer nyugdíjasnak adtak pénzt. A szám tehát drasztikusan csökkent, a 2019-es 125 ezerről 40 ezerre. A költségvetés kevés, az embereknek nincs annyi pénzük, hogy megengedhessék maguknak, hogy gyógyfürdőkbe járjanak, pedig ez létfontosságú lenne számukra” – hangsúlyozta az elnök.

Hozzátette: Románia volt az első ország Európában, amelynek sikerült a világjárvány kapcsán kidolgoznia a gyógyfürdőkezelésekre vonatkozó orvosi protokollt, de a hatóságok által bevezetett korlátozások miatt a vállaltok nem sokáig tudták alkalmazni azt.

A szakember szerint Románia az egyetlen olyan ország Európában, amely bezárta a gyógyfürdők kezelési bázisait, miközben vannak olyan országok, amelyek támogatják ezt a post-COVID terápiát.

„Tudományosan kimutatták, hogy a gyógyfürdők fokozzák az immunitást. És mit is csinál ez a vírus valójában? Ott rombol, ahol az immunitás gyenge, és ha már tudunk profilaxist végezni, tudunk post-COVID kezeléseket végezni, miért is ne tennénk meg? A gyógyfürdőkben Európa-szerte COVID utáni felépülési programokat indítottak, vannak olyan országok, mint Horvátország például, amelyek kormányzati programokkal finanszíroznak ilyen kezeléseket, azaz a gyógyturizmuson keresztül segítik az embereket egészségük megőrzésében és immunitásuk erősítésében” – magyarázza Rădulescu.

Úgy véli: természetes potenciálja ellenére Románia gyógyfürdői ágazata elmarad az olyan országoktól, mint Bulgária, amely sokkal jobban odafigyel a turizmus ezen ágára.

Számítás szerint a fürdőturizmus napi egymillió euró veszteséget ‘termel’, ezért állami segítség nélkül aligha maradhatnak fenn az ágazatban dolgozó cégek.

FRISSÍTÉS: Az Országos Nyugdíjpénztár szerint 104.829 nyugdíjas kaphat gyógykezelési jegyet

A kormány 200 millió lejt különített el idén a nyugdíjasok gyógykezelési jegyeire, az Országos Nyugdíjpénztár (CNPP) tulajdonában lévő létesítményekbe 53.618 jegyet hirdetnek meg, további 51.211 jegy pedig más egységekben használható fel – közölte a nyugdíjpénztár.

A CNPP csütörtöki közleménye értelmében a nyugdíjasok által kiváltható üdülőjegyeket legtöbb 19 turnusban osztják szét, az egy jegy által biztosított tartózkodás időtartam 16 nap, a gyógykezelés időtartama 12 nap.

A nyugdíjpénztár tájékoztatásából az is kiderül, hogy tavaly 120.786.174 költöttek a nyugdíjasok gyógykezelési jegyeire.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások