Felhívás!

Négy hónapra csökkentették az időtartamot, amely után az emlékeztető oltás felvehető

Négy hónapra csökkentették az időtartamot, amely után az emlékeztető oltás felvehető Románia

Valeriu Gheorghiţă, a koronavírus elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke csütörtökön bejelentette, hogy a jelenleg Romániában engedélyezett valamennyi oltóanyag esetében az eddigi hat hónapról négy hónapra csökkentették az időtartamot, amelynek elteltével az emlékeztető adag felvehető.

Több európai ország is így döntött, három, vagy négy hónapra csökkentette az időtartamot. A tudományos adatok ugyanis azt mutatják, hogy az omikron-változat elleni védelem a teljeskörű beoltottságot követő negyedik hónap után jelentősen csökkenni kezd – érvelt Gheorghiţă a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

“A módosítás január 17-étől érvényes. Hétfőtől tehát minden olyan személy, aki esetében eltelt négy hónap a vakcina második adagjának felvétele óta, jelentkezhet az emlékeztető adag beadására. Ez minden 12 év fölötti személyre érvényes” – mondta.

A katonaorvos azt tanácsolta a veszélyeztetett kategóriákba tartozóknak és a krónikus betegségben szenvedőknek, hogy oltassák be magukat az emlékeztető adaggal, mivel a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy ezzel nagyobb fokú védelemre tesznek szert a betegség súlyos, kórházi kezelést igénylő, vagy elhalálozáshoz vezető formáival szemben.

A lakosság körében 41,5%-os az átoltottság

Január 12-éig több mint 8.006.000 romániai személyt oltottak be a koronavírus elleni védőoltás legalább egy adagjával.

Valeriu Gheorghiţă szerint ez a lakosság mintegy 41,5 százalékát jelenti. A 12 év fölötti lakosság körében 47,4 százalékos az első adaggal való átoltottság aránya, a 18 éven felüliek körében pedig 49,6 százalék.

Korosztályokra lebontva, a legmagasabb az átoltottság az 50-60 évesek körében (56%), míg a 60 és 70 év közöttiek 52,6 százaléka van beoltva, a 40 és 49 év közöttieknek pedig az 51,2 százaléka.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a 12-15 éves korosztálynál, amelynél tavaly június 2-án startolt az oltási kampány, 16-17 százalékra tehető az átoltottság.

Gheorghiţă elmondása szerint több mint 2,1 millió személy kapta meg az emlékeztető oltást, azaz ez erre jogosultak mintegy 45%-a. A harmadik adagot felvevők több mint 45%-a ugyanakkor a veszélyeztettet kategóriákba tartozik.

Az oltásparancsnok ugyanakkor megemlítette, hogy az egyik legveszélyeztetettebb kategória, a 80 éven felüliek körében az átoltottság nagyon alacsony, csupán 26 százalékos, az omikron-vírustörzsnek pedig rendkívül nagy a fertőzőképessége.

“A mi egyértelmű ajánlásunk az, hogy oltassák be magukat ebben az időszakban. A családtagoknak, hozzátartozóknak, háziorvosoknak, gondozóknak meg kell adniuk nekik minden szükséges információt, hogy az idős személyek jól megalapozott döntést hozhassanak” – tette hozzá a katonaorvos.

Az intenzív osztályon elhalálozó személyek 90%-a nincs beoltva

A koronavírus-fertőzés következtében intenzív terápiára kerülő és elhalálozott személyek 90 százaléka nincs beoltva – jelentette ki Raed Arafat belügyi államtitkár csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában 24 beteg került be az intenzív osztályra. Szerinte ez elég jelentős szám, és azt mutatja, hogy bár az omikron-variáns az eddigi tapasztalatok szerint kevésbé súlyos lefolyású betegséget idéz elő, a veszélyeztetett személyek bekerülhetnek az intenzív osztályra.

Arafat szerint ugyanakkor az utóbbi időben megnőtt a sürgősségi osztályokon jelentkező koronavírusos páciensek száma is. Ezzel kapcsolatban kiemelte a covid-betegeket fogadó járóbeteg-ellátó központok megnyitásának fontosságát, hogy a sürgősségi osztályok a súlyosabb, az alaposabb orvosi kivizsgálást igénylő esetekre koncentrálhassanak.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.