Hirdetés
Hirdetés

Nagykövet: az Egyesült Államokban élő románok támogathatnák a vízummentességi programot

Nagykövet: az Egyesült Államokban élő románok támogathatnák a vízummentességi programot Románia

Románia amerikai nagykövete, Andrei Muraru csütörtökön felidézte, hogy annak idején az Amerikai Egyesült Államokban élő románok az amerikai kongresszusnak küldött levelek ezreivel támogatták Románia NATO-csatlakozását; a diplomata szerint hasonló akció a vízummentességi program esetében is működhet.

Andrei Muraru úgy vélekedett, a vízummentességi program ügyében ismét össze kellene fogniuk az Amerikai Egyesült Államokban élő románoknak, amint azt a 90-es évek végén, 2000-es évek elején is tették, amikor több mint 160.000 levelet küldtek az amerikai kongresszusnak Románia NATO-csatlakozása érdekében. “Azt hiszem, ez most is működhet, az új technológiákkal persze, mert ma már senki nem küld levelet, hanem e-maileket küld, de azt hiszem, meg tudjuk valósítani” – tette hozzá a nagykövet abból az alkalomból, hogy Klaus Iohannis államfő az USA nyugati partján élő románokkal találkozott.

Muraru azt is elmondta, hogy az Egyesült Államokban lévő román egyházak, valamint a román vállalkozók, tanárok, kutatók támogatását is igénybe lehet venni a vízummentesség elérésében. “Ezek az emberek ajtókat nyithatnak ki, befolyásuk lehet olyan emberekre, akik támogatják Romániát ebben a törekvésében” – fogalmazott.

A nagykövet arról is beszámolt, hogy a nyugati parton élő román közösség viszonylag fiatal, zömében az 1990-es bányászjárás után, majd a 2000-es években érkeztek az Egyesült Államokba. “Sokan csúcstechnológiával foglalkozó vállalatoknál dolgoznak, sokan alapítottak magasan jegyzett start-up céget, vannak román milliárdosaink – van olyan román vállalat, amelynek tőzsdei értéke 36 milliárd dollár -, több száz mérnökünk dolgozik a Boeingnél, számos szakemberünk dolgozik a Szilícium-völgy nagyvállalatainál, és vannak fejlett technológiával foglalkozó professzoraink a Stanfordon és más magasan jegyzett egyetemeken” – sorolta az amerikai román nagykövet.

Az USA nyugati partján élő románok képviselőivel találkozott Klaus Iohannis

Az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján élő román közösség képviselőivel találkozott csütörtökön Klaus Iohannis. Az államfő arról beszélt a találkozón, hogy Románia komplikált helyzetben van az ukrajnai háború miatt, de az ország jól halad előre, a gazdaság növekedőben van.

“Régóta nem voltunk ilyen helyzetben, krízis krízis hátán, és mégis feltaláljuk magunkat. (…) A helyzet tele van nehézséggel, de ugyanakkor lehetőséggel is, és csak a románok leleményességének, találékonyságának és nagylelkűségének köszönhető, hogy mindezen válságok ellenére – meglepő módon – növekedik a gazdaságunk” – mondta Iohannis.

Az elnök beszámolt arról, hogy Románia határait már közel két és félmillió ukrán menekült lépte át, és az ukrán gabona exportjának 60 százaléka Románián keresztül történt.

Az energiaválságról szólva az államfő örvendetesnek nevezte, hogy a kormánynak sikerült elfogadható áron tartani az energiaárakat. “Garantálni tudjuk az országban élő román állampolgároknak, hogy télen nem kell majd se fagyoskodniuk, se sötétben ülniük, a komplikált helyzet dacára sem” – fogalmazott.

Említést tett az Amerikai Egyesült Államokkal fenntartott stratégiai partnerségről is. Elmondta, Románia az amerikai támogatásnak köszönhetően NATO-tagállam, jelenleg is nagyon sok amerikai katona van a romániai bázisokon. “Ez a legerősebb biztonsági garancia, amelyben valaha része volt Romániának” – hangsúlyozta.

Iohannis azt mondta a találkozó résztvevőinek: az Amerikai Egyesült Államokban élő románok rendkívül fontos hidat képeznek Románia és az USA között.

Az államfőt felesége, Carmen Iohannis kísérte el a találkozóra, mindketten fényképezkedtek a résztvevőkkel.

Andrei Muraru, Románia amerikai nagykövete arról beszélt, hogy több mint 17 éve nem volt román államfő az USA nyugati partján, San Franciscóban.

“Örülök, hogy az amerikai románokkal való találkozóra egy különleges időpontban kerül sor, abban az évben, amikor a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség 25. évfordulóját ünnepeljük. Ahogy a 25 éves történet bizonyította, valóban van, amit érdemes ünnepelni: a barátságot, biztonságot, jólétet; és az elmúlt évben minden eddiginél nyilvánvalóbbá vált ennek a partnerségnek az értéke” – mondta Muraru.

A találkozón körülbelül háromszáz személy vett részt: az USA nyugati partján élő románok képviselői, valamint Romániát Amerikában képviselő főkonzulok és tiszteletbeli konzulok.

Az Amerikai Egyesült Államokban élő románok az ötödik legnagyobb határokon túli román közösséget alkotják (Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia és Németország után). Becslések szerint 2020-ban több mint 450.000 romániai ember élt az Egyesült Államokban.

Kedden és Szerdán Klaus Iohannis elnök vezette Románia küldöttségét az ENSZ Közgyűlésén. Az államfő New Yorkban részt vett a globális élelmezésbiztonsági csúcstalálkozón, és találkozott David Malpassal, a Világbank-csoport elnökével is. Klaus Iohannis feleségével, Carmen Iohannisszal részt vett a hagyományos fogadáson is, amelyet Joseph R. Biden amerikai elnök és Jill Biden amerikai first lady adott az ENSZ Közgyűlésen részt vevő delegációk vezetőinek tiszteletére.

(forrás: Agerpres, fotó: Andrei Moraru/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük