Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Játszóházak, közösségi óvodák jöhetnek létre olyan településeken, ahol nincs elegendő óvoda

FRISSÍTVE: Játszóházak, közösségi óvodák jöhetnek létre olyan településeken, ahol nincs elegendő óvoda Románia

Sürgősségi rendeletet készül elfogadni pénteki ülésén a kormány arról, hogy az olyan településeken, ahol nincs elegendő bölcsőde és óvoda, lehetőség legyen úgynevezett kiegészítő jellegű korai oktatási létesítmények létrehozására.

A jogszabály a 2011/1-es tanügyi törvényt módosítja.

Kiegészítő jellegű korai oktatási létesítmények például a játszóházak, játszócsoportok, közösségi óvodák – ezek oktatási intézmények alstruktúrájaként működhetnek majd.

Az oktatási minisztérium becslése szerint 412 kiegészítő jellegű korai oktatási létesítményt hoznak létre 2023-2024-ben az országos helyreállítási terv (PNRR) révén. Ezek személyzetét az állami oktatási rendszerből biztosítják és finanszírozzák – derül ki a tervezetből.

FRISSÍTÉS: Elfogadta a rendeletet a kormány

Sürgősségi rendelettel szabályozta pénteken a kormány a korai oktatást kiegészítő szolgáltatások (játszóházak, játszócsoportok stb.) működtetését azokon településeken, ahol nincs elegendő hely az óvodákban vagy a bölcsődékben.

A kormány tájékoztatása szerint azokon településeken, ahol nincs elegendő bölcsődei vagy óvodai férőhely, a gyermekes szülők számára kiegészítő szolgáltatásokat vezethetnek be, mint például játszóterek és játszóházak, hogy egységes, inkluzív és minőségi korai oktatást biztosítsanak, és hozzáférhetővé tegyék ezeket a szolgáltatásokat a 6 év alatti gyerekek számára.

A rendelet ugyanakkor megteremti a jogi keretet az országos helyreállítási terv 15., oktatási fejezetében előirányzott közberuházásokra és reformokra fordítható európai alapok lehívásához.

Ugyanakkor a pénteken elfogadott jogszabály révén megvalósulhat a romániai felsőoktatás közvetlen, hatékonyabb összekapcsolása a munkaerőpiac követelményeivel, valamint a hazai szakemberképzésnek a gazdasági és társadalmi dinamikához való igazítása. Az oktatási rendszerben lehetőség nyílik a duális képzésre az iskolától az egyetemig – derül ki a kormány közleményéből.

A sürgősségi rendelet elfogadásával Rommánia az országos helyreállítási terv további két mérföldkövét teljesítette.

(forrás: Agerpres, fotó: Gábos Albin)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük