Felhívás!

Nagy bajok az “elméseknél”

Az egyik dél-romániai elmegyógyászati intézetben történt tragédia (többrendbeli gyilkosság) után az egészségügyi minisztérium illetékes ügyosztálya országos ellenőrzéseket tartott, amelyekről jelentés készült. A dokumentum rámutat, az észlelt rendellenességekért kiszabott 48 pénzbírság összege csaknem 144 ezer lej, ezen kívül van 67 írásbeli figyelmeztetés is.

A súlyos elmebetegek számára fenntartott zárt osztályokon több helyszínen is azt észlelték, nincs annyi ágy, ahány személy, így előfordul, hogy két beteg pihen egy ágyban. A Iași megyei Grajduri település pszichiátriai intézetében például tavaly 173 százalékos volt az ágyak elfoglalási aránya, magyarán 100 ágyra 173 beteg jutott a vizsgált időszakban. A Buzău megyei Sapocán 106, a Bihar megyei Vaskohszikláson 115 százalékot jegyeztek. Nagyon sok nyílt és zárt osztályon az ágyak elhelyezése is túlságosan zsúfolt, nincs biztosítva a 7 négyzetméter felület egy személynek az ággyal és kis szekrénnyel vagy asztalkával együtt. Szakértők szerint a minimális kényelem hiánya ingerültebbé teszi a pszichés zavarokkal küszködőket és elmebetegeket.

Az ellenőrök találkoztak olyan esetekkel, amit muszáj volt átadni az ügyészségeknek bűnvádi kivizsgálás végett. Az elmegyógyászati intézeteknek helyet adó épületek külső és belső állapota, állaga is sok kívánnivalót hagy maga után a legtöbb helyszínen.
Romániában tucatnyi olyan megye van, ahol egyáltalán nincs működő elmegyógyászati intézet.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.