Felhívás!

Mostantól elektronikus formában is kibocsátható a nyugdíjszelvény

Mostantól elektronikus formában is kibocsátható a nyugdíjszelvény Románia

Döntő házként elfogadott szerdán a képviselőház egy törvénymódosítást, amely szerint az Országos Nyugdíjpénztár (CNPP) ezentúl kérésre elektronikus formában is kibocsáthatja a nyugdíjszelvényeket.

A tervezetet 295 támogató szavazattal fogadta el az alsóház plénuma.

A jogszabály a 2010/263-as számú törvény 109. paragrafusát módosítja. E szerint az Országos Nyugdíjpénztár kérésre elektronikus formában, e-mailen is elküldheti a kifizetett összegről tájékoztató dokumentumot azoknak, akik folyószámlára vagy kártyaszámlára kapják a nyugdíjukat. A dokumentum a CNNP portálján létrehozott felhasználói fiókból is letölthető.

Az elektronikus szelvényt a kérés regisztrálását követő hónaptól kezdődően, a nyugdíj folyósítása után legtöbb 48 órával küldi el a nyugdíjpénztár. A dokumentum a papír alapú nyugdíjszelvénnyel azonos joghatású, az intézmények és hatóságok hitelesnek tekintik.

A közintézmények nem kérhetnek másolatot más állami intézmények által kiállított dokumentumokról

A képviselőház szerdán elfogadta azt a törvénytervezetet, amely megtiltja a közintézményeknek és a központi közigazgatási szerveknek, hogy ügyintézéskor másolatokat kérjenek magán- vagy jogi személyektől más állami intézmények által kiállított engedélyekről vagy dokumentumokról.

A jogszabály a 2016/41-es sürgősségi kormányrendeletet egészíti ki. Elfogadását 291 képviselő támogatta, csupán egy törvényhozó szavazott ellene.

A jogszabály szerint a közintézményeknek és a központi közigazgatási szerveknek a dokumentumokat kibocsátó intézményektől kell igényelniük azok másolatát vagy kivonatát, a közszolgáltatás kedvezményezettjének hozzájárulása alapján.

A jogszabályt a szenátus már elfogadta, az ügyben az alsóház volt a döntő fórum.

30-ról 45 napra hosszabbítják a munkaügyi konfliktusok rendezésére irányuló kérések benyújtásának határidejét

A képviselőház szerdán elfogadta azt a törvénytervezetet, amely 30-ról 45 napra hosszabbítja meg a munkaügyi konfliktusok rendezésére irányuló kérelmek benyújtásának határidejét.

A társadalmi párbeszédről szóló 2011/62-es törvényt, illetve a 2003/53-as munkatörvényt módosító tervezetet 292 támogató szavazattal fogadta el az alsóház.

A munkaügyi jogvita rendezésére irányuló kérelmet attól a naptól számított 45 naptári napon belül lehet benyújtani, amikor az érintett alkalmazott tudomásul vette a munkáltatónak az egyéni munkaszerződés megkötésére, módosítására, felfüggesztésére vagy megszüntetésére vonatkozó intézkedését, beleértve a pénzösszegek kifizetésére vonatkozó kötelezettségvállalást is” – írja elő az elfogadott tervezet.

A jelenleg hatályos törvény az alkalmazottnak 30 napos határidőt szab meg a munkaügyi jogvita rendezésére irányuló kérés benyújtásához.

Az ügyben az alsóház a döntő fórum.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.