Felhívás!

Mintegy nyolcvanezer külföldi szavazó regisztrált az államelnök-választásra

Mintegy nyolcvanezer külföldi szavazó regisztrált az államelnök-választásra Románia

Összesen mintegy nyolcvanezer külföldön élő román állampolgár regisztrált az államelnök-választásra – közölte hétfőn az Állandó Választási Hatóság (AEP). A vasárnapi határidőig 38.944 személy kérte, hogy szavazókörzetben válasszon, 41.003 személy a levélszavazás mellett döntött.

A kormány múlt heti ülésén határozott arról, hogy szeptember 15-éig meghosszabbítja a határidőt, ameddig a külföldön élő román állampolgárok regisztrálhatnak az államelnök-választásra.

Florin Mituleţu-Buică AEP-elnök arról biztosított, hogy a választók személyi adatait “kizárólag a szavazási folyamat lebonyolítására használják”. Úgy véli: azok az információk, amelyek szerint ezek az adatok az országos adóhatóság (ANAF) birtokába kerülhetnek, csak arra jók, hogy “elvegyék a szavazók kedvét a voksolástól” – mondta.

“Az AEP által kezelt választási nyilvántartás tartalmazza minden szavazati joggal rendelkező román állampolgár személyes adatait. Ezeket nem tettük és nem tesszük hozzáférhetővé egyetlen állami intézmény számára sem, kivéve a választási folyamatok szervezésében és lebonyolításában részt vevő szerveket – erről a törvény is így rendelkezik”- nyilatkozta Mituleţu-Buică.

Hozzátette: a külföldön élő román álampolgárok regisztráció alapján összeállított állandó választási listáját csak az idei elnökválasztásokkor használják fel.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. szeptember 17., 7:04
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Egy kicsit kevesnek talalom ezt a szamot, amikor azt mondjak, hogy kb. 4-5 millio ember dolgozik kulfoldon vagy talan mar nem is akarnak hazaterni es azert nem is fognak mar szavazni? Vagy talan olyan gyenge a felhozatal, hogy nem is erdemes elmenni szavazni?