Felhívás!

Mindenkinek mosolyognak

Mindenkinek mosolyognak Románia

Romániának egyaránt fontos az Egyesült Államokkal ápolt stratégiai partnersége, valamint európai uniós és NATO-tagsága – szögezte le tegnap Szófiában Klaus Johannis államfő, határozottan elutasítva, hogy országának választania kellene az Egyesült Államok és az EU között, írja az MTI.

Az elnököt az uniós állam- és kormányfők, illetve a nyugat-balkáni országok vezetőinek csúcstalálkozója előtt a román média reagáltatta Donald Tusk előző esti állásfoglalására, aki „szeszélyes magatartása” miatt bírálta az amerikai kormányzatot. „Azt mondhatnánk, hogy ilyen barátokkal nincs szükségünk ellenségekre” – jegyezte meg az Európai Tanács elnöke, Donald Trump amerikai elnöknek az iráni atomprogram és a nemzetközi kereskedelem kapcsán bejelentett döntéseire utalva.

Johannis elmondta: az uniós vezetők szerda esti vacsoráján örömmel tapasztalta, hogy európai kollégáinak többsége hozzá hasonlóan létfontosságúnak tartja a transzatlanti partnerséget. Az elnök szerint nincs szó arról, hogy valamiféle ellenségeskedés kezdődjék az Egyesült Államok és az Európai Unió között. „Ahogy egy családban is adódnak viták, úgy a partnerek között is előfordulnak döccenők. Ezt nem jelenti azt, hogy lemondunk az Egyesült Államokkal ápolt partneri viszonyról, vagy valaki más az EU-ból ezt tenné: ez alapvetően hibás hozzáállás lenne” – mondta Johannis, kifejezve meggyőződését, hogy ezúttal is sikerül megoldást találni a felmerülő gondokra, köztük a vámtarifákra.

Johannist az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről is kérdezték, ugyanis, amint arról írtunk, Romániában belpolitikai vitákat szült az elnök és a kormány között az is, hogy kövesse-e Románia az amerikai példát. „Erről (az Európai Tanácsban) már van egy elég világos állásfoglalásuk, most senki sem tartotta szükségesek újabb nyilatkozat kiadását. Valamennyien sajnáljuk, hogy ennyi áldozat van a Gázai övezetben, de a nagykövetség áthelyezéséről nem beszéltünk” – mondta Johannis.

Az államfő egyúttal belpolitikai ellenfeleit bírálta, amiért – szerinte elhamarkodottan – a román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről kezdtek beszélni, és úgy állítják be, mintha valaki választás elé állította volna Romániát. „Ez egy nagyon kártékony felvetés, nekünk mind az Egyesült Államok, mind pedig az EU fontos, senki sem kötelez arra, hogy válasszunk közülük” – mondta a román államfő.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. május 21., 22:53
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Ez egyszer mar biztos a roman diplomacia mindig tudta hol erdemes mosolyogni és a végén hasznot huzni lásd trianon az utolso pilanatokban váltotak és nyertesek oldlan az ovek let erdely és megszületett nagy romania . 100 eves ahogyan állitják ok de van egy kis probléma ezzel is 1921 julius 31 ketol lepet ervenybe a béke diktatum tehát csak 2021 agusztus 1 lesz 100 éves ami össze hazudot orszagunk