Felhívás!

Minden harmadik romániai elutasítja a koronavírus elleni oltást

Minden harmadik romániai elutasítja a koronavírus elleni oltást Románia

Minden harmadik megkérdezett román állampolgár visszautasítaná az új koronavírus elleni oltást, derül ki egy friss felmérésből.

A Román Értékelési és Stratégiai Intézet (IRES) által a múlt héten végzett felmérés azt is megállapította, hogy tíz romániai közül négy elfogadja az új koronavírus elleni oltást, feltéve, hogy azt alapos vizsgálat után engedélyezték.

Romániában több orvosszakértő sürgeti a parlamentet, hogy fogadjon el jogszabályt az oltás kötelezővé tételéről, írja az universul.net portál.

A héten közzétett felmérés eredményei alátámasztják a feltételezést, hogy a romániai oltásellenes mozgalom egyre több ember gondolkodására van hatással.

Februárban az influenza és a kanyaró elleni oltások kötelezővé tételéről vitázott a parlament. A törvénytervezet tárgyalása erősítette fel az oltások ellen tiltakozókat, akik szerint a vakcinák károsak az egészségre, a kötelező oltások pedig sértik az egyén szabadságát, hogy a maga testéről rendelkezzen.

A súlyos betegségek terjedését gátló oltások fontosságát magyarázó orvosszakértők attól tartanak, hogy az erősödő tiltakozás hatására a képviselők egy része kihátrál a törvényjavaslat mögül, és nem kap kellő támogató szavazatot a parlamentben.

A Román Mikrobiológiai Társaság vezetője, Alexandru Rafila a Digi24-nek azt nyilatkozta, hogy a kötelező oltásokról szóló törvényjavaslatot amilyen gyorsan csak lehet, el kell fogadnia a parlamentnek.

A szakértő hangsúlyozza, hogy az influenza elleni oltás különösen ajánlott a veszélyeztetett csoportok számára, például az időseknek.

A tiltakozók hangoztatják, hogy a védőoltás ellenére el lehet kapni az influenzát, de a szakértők azzal érvelnek, hogy a betegség lefolyása sokkal enyhébb tünetekkel és jóval gyorsabban zajlik, mint oltás nélkül.

Rafila közlése szerint Romániában 10-15 százalékkal kevesebben adatnak be maguknak védőoltásokat, mint tíz évvel ezelőtt.

Hasonló adatokat közölnek Franciaországból, Németországból és Olaszországból is.

(Euronews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.