Felhívás!

Egyre több az eldobott maszk az utcákon

Egyre több az eldobott maszk az utcákon Életmód

Egyre több eldobott szájmaszkkal találkozni a világ nagyvárosainak utcáin. Az elhasznált védőeszközök egykor jó szolgálatot tehettek a tulajdonosuknak, de szemétként veszélyesek a többiek számára. A párizsi közterület-fenntartók aggódnak a jelenség miatt.

„Ettől csak még nagyobb veszélyben vagyunk, minket senki nem véd meg” – panaszolta egyikük.

Az emberek nagy része nem tudja, hogyan kell biztonságosan megszabadulni a maszkoktól. A járókelőknek eltérő módszereik vannak:

„Én az otthoni szemetesbe rakom” – mondta egy nő, egy másik pedig először össze szokta hajtani a maszkokat, majd külön zacskóban rakja be őket a kukába.

A helyes módszert a párizsi városháza munkatársa magyarázta el:

„Amikor otthon van az ember, a legjobb berakni a maszkot egy műanyag zacskóba, és lezárni 24 órára. 24 óra után pedig be lehet dobni a kukába. Így meg lehet akadályozni, hogy amikor elszállítják a szemetet, bárki is fertőzésveszélynek legyen kitéve”

A elhasznált maszkok nemcsak a fertőzésveszély miatt jelentenek problémát, hanem környezetvédelmi szempontból is. Egy átlagos szájmaszk nagyjából 400 év alatt bomlik le a természetben, a különböző típusok pedig a mikroműanyagok felhalmozódásához is hozzájárulnak.

(Euronews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások