Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Migráns szúnyogokra vadásznak

A kolozsvári Állatorvosi és Agrártudományi Egyetem külföldi készülékekkel és ismeretekkel felvértezve végez kutatásokat olyan szúnyogfajtákról, amelyek repülőgépeken egzotikus országokból érkezhettek, érkezhetnek  Romániába.

A kolozsvári reptéren és övezetében szúnyogcsapdákat helyeztek el, és laboratóriumokban azt vizsgálják, hogy az „elejtett” egyedek hordoznak-e kórokozókat. Elméletileg fennállhat a veszélye, és gyakorlatilag is lehetséges az, hogy egy vagy több szúnyog repülőgépen behozza az országba a malária (váltóláz) kórokozóját, a Plasmodium nembe tartozó parazitát. A malária sajnos nem az egyetlen olyan súlyos betegség, amelyet szúnyogok is terjesztenek.

A megfigyelések szerint nem ritka az, hogy a trópusi vidékekről felszálló repülőgépekre valamilyen módon szúnyogok kerüljenek, még akár az utastérbe is bejuthatnak.

A kolozsvári kutatás felelősei azt mondják, a szúnyogcsapdák eléggé jól működnek, a befogott rovarok és (vagy) a lerakott petéik laboratóriumi vizsgálatai megbízható eredményekkel szolgálnak, nem is nagyon fontos a minden napi ellenőrzés.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük