Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Másodfokú viharriasztás vasárnap reggelig 12 megyében

Másodfokú viharriasztás vasárnap reggelig 12 megyében Életmód

Másodfokú (narancssárga jelzésű), az ország 12 megyéjét érintő, vasásnap reggelig érvényes viharriasztást adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), illetve egy elsőfokú (sárga), rossz időre vonatkozó riasztást, amely az ország több mint háromnegyedére érvényes.

Hirdetés
Hirdetés

A meteorológusok szerint szombat déltől vasárnap reggel 6 óráig a Bánság déli, Erdély délnyugati, Olténia északi részében, valamint a Keleti-Kárpátokban és a Déli-Kárpátok nyugati részében záporok-zivatarok, felhőszakadások, villámlások várhatók, a szél rövid időszakokra erősebben fog fújni. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 30-40 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken az 50-70 litert is.

Szombat délelőtt 10 órától vasárnap délután 4 óráig elsőfokú, rossz időre vonatkozó riasztás érvényes az ország legnagyobb részében. Ez idő alatt időszakosan légköri instabilitás lép fel, villámlásokra, záporokra, felhőszakadásokra lehet számítani, illetve szélviharra és jégesőre is. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig a 40-60 litert.

Az ANM ugyanakkor fokozott légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetést adott ki a régiók többségére, amely vasárnap lesz érvényes 10 és 23 óra között.

Másodfokú árvízriasztás vasárnap reggelig 6 megye folyóira

Másodfokú (narancssárga) árvízriasztást adott ki szombaton az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 6 megye folyóira, amely vasárnap reggelig érvényes.

A szakemberek szerint szombat délitán 3 óra és vasárnap reggel 10 óra között nagy hozamú víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, nő a folyóvizek szintje, a vízállás meghaladhatja a védelmi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Maros (Hunyad és Arad megye), Berzava felső folyása és középső folyásának mellkéfolyói, Moraviţa, Karas felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Temes és Krassó-Szörény megye), Zsil felső folyása és mellékfolyói (Hunyad és Gorj megye) és Motru felső folyása (Gorj és Mehedinţi megye).

Szombaton 12 óra és vasárnap éjfél között hasonló jelenségek tapasztalhatók a következő folyók vízgyűjtő medencéjében is: Kis-Szamos felső folyása, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyói (Bihar és Kolozs megye), Szamos kis mellékfolyói a Dés alatti szakaszon (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Kraszna felső folyása, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyói (Szilágy és Szatmár megye), Berettyó felső folyása, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyói (Szilágy és Bihar megye), Sebes-Körös felső folyása, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyói (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös felső folyása, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyói (Bihar és Arad megye) és Fehér-Körös felső folyása, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyói (Hunyad és Arad megye).

A hidrológusok szerint a vízállás meghaladhatja a védelmi szintet a következő folyókon is: Aranyos felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Fehér és Kolozs megye), Maros mellékfolyói a Küküllővel való összefolyás alatti szakaszon (Fehér, Szeben, Hunyad és Arad megye), Béga felső folyása, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyói, Temes felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói, Berzava, Moraviţa, Karas, Néra felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Temes és Krassó-Szörény megye), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye), Zsil és mellékfolyói (Hunyad, Gorj, Mehedinţi és Dolj megye), Olt mellékfolyói (Brassó, Szeben, Vâlcea és Argeş megye) és Olteţ felső folyása és középső folyásának mellékfolyói Gorj és Vâlcea megye).

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások