Hirdetés
Hirdetés

Mexikóra és az Egyesült Államokra kiterjedő bűnszervezet tagjainál végeztek házkutatásokat

Mexikóra és az Egyesült Államokra kiterjedő bűnszervezet tagjainál végeztek házkutatásokat Románia

Házkutatást végzett csütörtökön a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) Craiován egy román és mexikói állampolgárokból álló, embercsempészettel és informatikai csalással foglalkozó bűnbanda felszámolására irányuló nyomozás keretében.

Hirdetés
Hirdetés

A házkutatások során lefoglaltak egy pisztolyt, hat luxusautót, 21.520 lejt, 5075 dollárt, 16.550 eurót, 8450 fontot, öt luxusórát, 51 mobiltelefont, 26 bankkártyát, egy föld alá rejtett, a bankkártya-adatokat leolvasó eszközt és különféle banki ügyletekről tanúskodó iratokat.

Az ügyészek szerint a bűnbanda 2012 óta van jelen Romániában, Mexikóban, valamint az Amerikai Egyesült Államokban, tagjai informatikai csalással (főleg bankkártyaklónozással), valamint migránskereskedelemmel foglalkoztak.

A DIICOT információi szerint a csoportot egy Mexikóban élő román állampolgár, T. F. irányította, akit Cápa néven emlegettek. A férfinek állítólag több olyan cége is volt, amelyek bankautomaták beszerzésével és felszerelésével foglalkoztak Mexikó területén. Az automatákat úgynevezett skimmerekkel szerelték fel, azaz olyan berendezésekkel, amelyek segítségével ellopták az ATM-be helyezett kártyák adatait. Ezeket az automatákat főként a tengerparti településeken szerelték fel, ahol sok a külföldi turista.

A hálózat Romániából toborzott elektromérnököket és bádogosokat a skimmelt bankautomaták legyártásához. Miután az automatákat felszerelték és a bankkártyákról lemásolták az adatokat, a bűnbanda más tagjai az Amerikai Egyesült Államokban, Indiában, Paraguayban, Indonéziában vettek ki pénzösszegeket a klónozott kártyák segítségével.

Az egyre nagyobb létszámú bűnszervezet belső fegyelmének fenntartása érdekében kivételesen erőszakos személyeket vettek fel a csoportba, szintén Romániából. Nekik az volt a feladatuk, hogy rendet tartsanak a bűnbandán belül, ellenőrizzék a nekik dolgozó elektromérnököket és más szakembereket, ugyanakkor elhárítsák a szervezet tevékenységét akadályozó tényezőket, és erőszak alkalmazásával lépjenek fel más bűnszervezetekkel szemben. Ebbe más, craiovai és bukaresti bűnözői csoportokat is bevontak.

A törvénytelenül megszerzett pénzösszegeket telkek, luxusautók vásárlására és lakóházak építésére fordították, ugyanakkor paraváncégek tőkéjeként forgatták.

2018-ban a bűnbanda egyik volt tagja konfliktusba került a banda vezetőjével. Utóbbi elrendelte a volt bandatag családjának zsarolását. 2018. április másodikán az illetőt megkéselték a mexikói Cancún város egy nyilvános helyén, majd 2018. június 11-én a bandavezér egyik testőre lelőtte az egykori csapattagot – közölte a DIICOT.

A DIICOT központi székhelyén öt személyt hallgatnak ki.

Az ügy felgöngyölítésében az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a mexikói nyomozó hatóságok működtek közre.

A csütörtöki ügyészségi akcióban részt vett az FBI bukaresti irodájának egy képviselője is.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások