Felhívás!

Mentőgyakorlat Bukarestben: Több ezer halottja lenne a földrengésnek

Mentőgyakorlat Bukarestben: Több ezer halottja lenne a földrengésnek Románia

4380 halottja és 8040 sérültje van eddig a Seism 2018 elnevezésű katasztrófavédelmi gyakorlat keretében szimulált bukaresti földrengésnek – közölték a szervezők.

A nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat forgatókönyve szerint a Richter-skála szerinti 7,5-ös erősségű földrengés rázza meg a román fővárost és környékét. A szombaton kezdődött, ötnapos gyakorlattal azt tesztelik, hogy mennyire tudnak hatékonyan fellépni az illetékes hatóságok egy hasonló erejű földmozgás esetén.

A szervezők keddi közleménye értelmében a szimuláció forgatókönyve szerint a negyedik nap reggelére 48.000 fogyasztó maradt elektromos áram nélkül, 55.000 fogyasztónál pedig nincs vízellátás. Ugyanakkor az éjszaka folyamán 1130 személyt sikerült kimenteni, 228-an még a romok alatt vannak, további 833 személyt pedig eltűntnek nyilvánítottak.

A szimuláció szerint október 13-án történt földrengés és az azt követő két utórengés 5240 épületet érintett, hat bukaresti kórházat teljesen romba döntött, 23 kórház részben összeomlott, kilenc másikban pedig szintén kár esett, de használható állapotban vannak.

Az elmúlt 24 órában folyamatosan dolgoztak a kereső- és mentőcsapatok, az otthon nélkül maradottakat az afumaţi-i és voluntari-i, illetve a Nemzeti Arénánál kialakított táborokba viszik, amelyek befogadóképessége 30.000 fősre tehető. A sérülteket két román, illetve egy izraeli, egy osztrák, egy olaszországi és egy norvégiai mobil kórházi egység látja el.

A Seism 2018 elnevezésű katasztrófavédelmi gyakorlat kedden és szerdán folytatódik.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások