Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Meleşcanut kizárták az ALDE-ből, megszűnt az ALDE felsőházi frakciója

Meleşcanut kizárták az ALDE-ből, megszűnt az ALDE felsőházi frakciója Románia

Teodor Meleşcanut kizárták a Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE) és megszűnt az ALDE felsőházi frakciója, mert nincs meg a hét, azonos pártlistán megválasztott szenátor – közölte szerdán a szenátus plenáris ülésén Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Popescu-Tăriceanu kijelentette: Meleşcanu esetében életbe léptették az ALDE vezetőbizottságának múltheti határozatát, amely szerint, ha a párt képviselői közül valaki tisztséget vállal más alakulat támogatásával (Meleşcanu szociáldemokrata javaslatra lett felsőházi elnök – szm.), elveszti ALDE-tagságát.

Az ALDE vezetője szerint ezek után megváltozott a szenátus házbizottságának összetétele, így újra kell tárgyalni a tisztségek elosztását.

Az ALDE mindenkit kizár, aki elfogad olyan minisztériumi tisztséget, amelyre a PSD javasolja

Toma Petcu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselője szerint Teodor Meleşcanu nem lehet többé párttag, ugyanakkor azt tanácsolta pártbéli kollégáinak, hogy ne adják fel párttagságukat ‘múlékony’ tisztségekért cserébe.

„Véleményem szerint már nincs mód arra, hogy Teodor Meleşcanu ALDE-tag legyen. Nem vagyok ugyan jogász, de a döntés értelmében már nincs mód arra, hogy ALDE-tag legyen” – mondta a korábban energiaügyi miniszteri tisztséget betöltő Petcu a parlament épületében.

Petcu azt is kilátásba helyezte, hogy minden ALDE-tagot azonnal kizárnak a párt soraiból, aki elfogad olyan minisztériumi tisztséget, amelyre a Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolja.

Ugyanakkor azt tanácsolta pártbéli kollégáinak, hogy ne hagyják magukat becsapni, és ne fogadjanak el „múlékony” tisztséget, mert ezzel „politikai jövőjüket teszik kockára, ahogy azt Meleşcanu úr is tette” – fogalmazott Petcu, akinek véleménye szerint az ALDE már nem térhet vissza a kormányba.

Tăriceanu: vegyes parlamenti frakciót hozunk létre

Vegyes parlamenti frakciót hoznak létre, amelyben az alakulat szenátorai mellett a Pro Romániát képviselő és néhány független szenátor vesz részt, jelentette be szerdán Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

A frakció neve „Demokrácia” lesz, és megalakításához nincs szükség a felsőház plénumának a jóváhagyására, fűzte hozzá Tăriceanu.

„Úgy döntöttünk, hogy a szabályzatnak megfelelően vegyes parlamenti frakciót hozunk létre, amelyet az ALDE szenátorai, a Pro Románia szenátorai és a csoportunkhoz csatlakozott független szenátorok alkotnak. Benyújtottuk az erről szóló tájékoztatást a házbizottságnak és a szenátus elnökének. Ebben a helyzetben nincs szó jóváhagyásról vagy elutasításról, a szabályzat csak azt írja elő, hogy a szenátusnak tudomásul kell vennie döntésünket, nincs szükség a plénum jóváhagyására. Mi tehát a vegyes frakció keretében fogunk működni, amelynek a Demokrácia nevet adtuk” – szögezte le az ALDE elnöke.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük